
Pentru a preveni situaţii neplăcute, MAE recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Grecia sau care revin din această ţară, să se informeze în prealabil în legătură cu posibilitatea trecerii frontierei terestre bulgaro – elene.
Ambasada României la Sofia este în contact cu autorităţile locale bulgare, pentru a asigura sprijinul necesar cetăţenilor români, în caz de nevoie. În paralel Consulatul general al României la Salonic monitorizează evoluţia situaţiei de la graniţa Greciei cu Bulgaria.
Fermierii greci au blocat, vineri, la ora locală 14.00, cu aproximativ 200 de tractoare şi alte echipamente agricole, punctul de trecere a frontierei Eksohi-Ilinden, între Grecia şi Bulgaria, protestând faţă de neacordarea subvenţiilor şi cerând preţuri mai bune la produse. Protestul s-a încheiat după două ore, dar fermierii au anunţat că “adevăratul” protest va avea loc luni, prin blocarea punctului de trecere a frontierei Kulata-Promahon.
La 21 ianuarie 2009, fermierii greci care protestau faţă de neacordarea subvenţiei şi scăderea preţurilor au intrat cu tractoarele pe teritoriul Bulgariei, în apropiere de punctul de trecere a frontierei Kulata. Protestele s-au amplificat, iar la 23 ianuarie toate cele trei puncte de trecere a frontierei de la graniţa Bulgariei cu Grecia au fost închise. Blocajul a produs coloane de mai mulţi kilometri, atât pentru transporturi comerciale, cât şi pentru turişti. Punctul de trecere a frontierei Kulata-Promahon a fost redeschis după prima săptămână din februarie.