Fotografi si fotografii de muzeu

In saloanele Muzeului de Artă din Cluj sunt vernisate două noi expoziţii de fotografie. Ipostazele realizate Matei Horvath Bugnariu prind viaţă sub forma uneor “Vise lucide” si vor putea fi văzute, incepand cu data de miercuri, 23 septembrie, de la ora 18. Iar in ziua următoare, de la ora 17, iubitorii artei fotografice vor putea viziona o retrospectivă cu 50 de fotograme semnate de cunoscutul artist clujean in domeniu, Szabo Tamas.”Vise lucide” este o serie de fotografii la care Matei Horvath Bugnariu a început să lucreze în urmă cu cincisprezece ani. “În 1994, am fotografiat un tânăr la Sighişoara, în timpul Festivalului de Artă Medievală. Lumea din jur dansa, striga, iar el era atât de profund adormit în mijlocul pieţei, încât părea dintr-o altă lume. Am fost fascinat de sinceritatea subiectului …, era atât de real şi lipsit de ,. Era adâncit într-un ocean al calmului, împăcat cu sine”, după cum a remarcat insuşi artistul autor. Subiectele surprinse de Matei Horvath Bugnariu pe pelicula fotgrafică sau pe pixelii electronici ne duc intr-o lume cu totul deosebită, si totusi pe care o vedem zilnic. De la prieteni adormiţi pe o canapea, la oameni în parcuri, cafenele, aeroporturi, turişti, şoferi, studenţi, de la vagabonzi, la celebrităţi, ani de zile artistul fotograf a surprins oameni dormind în cele mai diverse circumstanţe. “Într-un mod foarte ciudat am ajuns să observ cum suntem cu toţii la fel. Ne predăm viselor cu o sinceritate şi o dezinvoltură inexplicabilă. Oare somnul ne arată adevărata faţă? Ori doar ne folosim de vise pentru a evada într-o nouă realitate?”, se intreabă autorul. Tot el, mai spune: “visele lucide sunt diferite de visele obişnuite … se spune că ,,visătorul’’ poate controla visul, care devine mai real, mai colorat, mai plin de viaţă. Este un vis conştient. Pare un mod fantastic de a ne proiecta într-o altă dimensiune, ideală … Când persoana care visează este lucidă, ea poate participa activ şi de multe ori manipulează conştient rezultatele imaginare ale visului. Câteodată efectul este atât de real încât este greu de sesizat că ,,realitatea’’ este de fapt vis … Visând lucid sau trăind dormind … Cu toţii evadăm într-o dimensiune preferată, fie ea realitate sau vis.’’

Retrospectivă de suflet

În decursul carierei sale cunoscutul artist fotograf clujean Szabo Tamas a abordat toate genurile fotografiei, de la reportaj, peisaj, natură statică, nud, eseu, până la compozitii artistice personale. Fotografiile lui Szabo Tamas sunt recunoscute, atat pentru poezia inclusă in expresia artistică, cat si pentru calitatea lor tehnică, ce dezvăluie în persoana artistului un fin şi liric observator al realităţii, dar si un experimentalist cu virtuţi expresioniste, mai ales al sufletului feminin. Nudurile imortalizate pe pelicula foto descoperă ochiului privitorului un altfel de Michelangelo. Prieten al plasticienilor, Szabo Tamas a realizat o galerie foto cu cei mai de seama reprezentanţi ai picturii şi sculpturii postbelice clujene. De asemenea, el este autorul a peste 160 de albume, pe care le ilustrează integral sau parţial.
Momentan aşteaptă apariţia unui album cu fotografii aeriene despre Cluj. Artistul se poate mândri de a fi făcut cu aparatul său înconjurul lumii in zecile de ani de fotografie. Cele cincizeci de imagini expuse in sala Atelier Muzeului de Artă din Cluj reprezintă, aşa cum autorul însuşi recunoaşte, imaginile sale de suflet cuprind fotografii realizate numai în România.

Related posts

Leave a Comment