Prioritatea statelor din cadrul NATO ar trebui să fie susținerea Ucrainei, care se confruntă cu probleme economice majore. În același timp, abordarea agresivă a președintelui rus Vladimir Putin trebuie înțeleasă mai curând ca un semn de slăbiciune decât unul care să anunțe renașterea unei mari puteri, crede expertul american Mark Taplin, fost director în cadrul Departamentului de Stat pentru Ucraina, Moldova și Belarus.Țările NATO trebuie să facă totul pentru a întări Ucraina. Și aceasta indiferent care ar fi costurile economice, a declarat fostul diplomat american Mark Taplan, care a fost director pentru Ucraina, Moldova și Belarus în cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe găzduite de Universitatea Babeș-Bolyai.
”Eu, personal, cred că trebuie să sprijinim Ucraina. La urma urmei, Ucraina este, cu posibila excepție a Georgiei, cel mai de succes experiment democratic de până acum realizat în fostele state sovietice. Exclud din categoria fostelor state sovietice Țările Baltice, pentru ca Guvernul american nu a recunoscut niciodată anexarea lor de către URSS. Chiar dacă într-o formă imperfectă, Ucraina are alegeri libere, are societate civilă și o presă liberă, independentă”, a spus fostul diplomat american.
În paralel cu susținerea Ucrainei, Mark Taplan crede că țările euroatlantice trebuie să încerce să comunice publicului din Rusia care este perspectiva lor asupra crizei din estul Ucrainei. Expertul american mai crede că atitudinea agresivă a președintelui rus Vladimir Putin trebuie înțeleasă mai degrabă ca un semn de slăbiciune decât ca renașterea unei mari puteri, spune Mark Taplin.
”Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte legate de ceea ce se întâmplă în Rusia este slaba calitate a guvernării Rusiei, pentru că ultimul lucru pe care îl dorim, în ciuda a ceea ce spune președintele Putin, la fel ca și mulți oficiali și comentatori ruși, așadar, ultimul lucru pe care îl doresc Statele Unite, Europa sau România este o Rusie instabilă. Motivele pentru acest lucru sunt evidente. Nu dorim să destabilizăm Rusia”, a spus Mark Taplin.
Fostul diplomat american mai este de părere că, în contextul crizei din Ucraina, Polonia și România au dovedit faptul că sunt cei mai de încredere aliați ai Statelor Unite ale Americii din această regiune. De asemenea, el a declarat că a remarcat faptul că România s-a comportat ca un lider regional în relația cu Ucraina, adică drept un actor care nu își reprezintă doar propria sa poziție, ci interese mult mai largi.