De la 1 ianuarie, micii producători de lapte nu mai au voie să își vândă marfa, decât dacă aceasta corespunde standardelor europene. Este vorba de așa-numitul lapte conform. În mod paradoxal, această decizie a stârnit reacția favorabilă a fermierilor și a procesatorilor. Și asta pentru că, în contextul în care pe piața românească va exista doar lapte conform, va va crește interesul marilor lanțuri de distribuție internațională pentru alimentele românești, pentru că aceste companii vor căpăta un grad mai mare de încredere în lactate fabricate în România.De la 1 ianuarie s-a încheiat perioada de tranziție în care procesatorii români au putut prelucra și lapte neconform cu standardele europene. Oficial, această perioadă de tranziție a fost negociată pentru ca fermierii români să aibă timpul necesar să atingă standardele europene. Însă, în practică, utilizarea unor cantități de lapte neconform i-a împiedicat pe producătorii români de alimente să exporte, spune reprezentantul fermierilor clujeni, Călin Forgaciu. ”Cine nu este în stare să își mențină ferma curată și animalele sănătoase nu mai merită să fie numit fermier și să rămână în piață!”, a spus Călin Forgaciu, în cadrul unei dezbateri organizate de Prefectura Cluj. El este reprezentantul Cooperativei Someș-Arieș, care reunește zeci de fermieri și care a a devenit un model de organizare a producătorilor de lapte.
Procesatorii din Cluj au trecut fără nici un fel de sincopă la utilizarea doar a laptelui conform. Un exemplu în acest sens este cel al fabricii de lactate din satul Dezmir, Bonas, care procesează zilnic 10.000 de litri de lapte. Jumătate din această cantitate vine de la micii fermieri, care s-au adaptat fără probleme la standardele europene din domeniu, spune directorul fabricii, Vasile Naș.
Laptele neconform este acela care are mai mult de 100.000 de germeni pe litru, precum și mai mult de 400.000 de celule somatice pe litru. Medicii veterinari spun că numărul germenilor poate fi redus simplu, prin menținerea curățeniei în ferme, iar numărul celulelor somatice este mai mare decât limita impusă de normativele europene doar dacă animalul este bolnav.