Făgetul, prima pădure-parc din Cluj și printre primele din România

Clujenii se bucură de un nou spațiu de relaxare, o pădure-parc, o adevărată oază de aer curat departe de tumultul orașului. Cetățenii din Cluj-Napoca se pot bucura de pistele pentru biciclete și potecile tematice în pădurea Făget.

Este vorba de proiectul prin care a fost amenajată prima pădure-parc din județul Cluj și una dintre primele din România. Intervenția a vizat trupul de pădure de aproximativ 40 de hectare, având ca repere de delimitare observatorul astronomic din comuna Feleacu , un spațiu privat de evenimente, respectiv cartierul Făget. În pădurea Făget au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu. Printr-o extensie a proiectului, urmând aceiași pași ca în cazul pădurii Făget, au fost elaborate planuri strategice și operaționale și pentru pădurea Lomb. O eventuală amenajare a acesteia va avea loc în funcție de posibilitățile viitoare de finanțare.

Pădurile-parc sunt un concept relativ nou, chiar și pe plan european. Ele se amenajează în apropierea orașelor, funcționând ca zone de agrement și recreere în natură. Intervențiile asupra lor sunt minime și au ca scop doar îmbunătățirea experienței celor care le vor frecventa, fără a deranja în vreun fel ecosistemul. Dimpotrivă, printr-un management integrat îmbunătățit, se urmărește conservarea
biodiversității, în paralel cu creșterea calității vieții pentru locuitorii zonei metropolitane.

Related posts

Leave a Comment