“Facilităţile pentru bonurile fiscale vor fi acordate cel târziu la 1 ianuarie 2011”

Proiectul privind returnarea de către stat a unei sume de bani către consumatori în schimbul bonurilor fiscale va fi finalizat la 1 septembrie şi aplicat din trimestrul IV al anului 2010, cel mai târziu începând cu 1 ianuarie 2011. Anunţul a fost făcut de premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.Mecanismul prin care se vor returna banii este, cel puţin în teorie, destul de simplu: după stabilirea unui plafon în sumă de bani până la care se pot aduce bonurile fiscale, se va stabili procentul care se va returna.
“Se va stabili un plafon în sumă de bani până la care se pot aduce bonuri fiscale. În al doilea rând, se va stabili un procent din acele bonuri fiscale care se returnează într-o formă sau alta. Acest lucru se face deocamdată la Ministerul Finanţelor, se analizează, iar la începutul lui septembrie va fi forma finală a actului normativ, după ce toate aceste simulări se vor desfăşura împreună cu experţii din finanţe publice”, a explicat Emil Boc.
Potrivit premierului, la 1 septembrie vom avea forma finală a actului normativ. “Măsura trebuie să fie implementată după discutatarea în Guvern. Obiectivul meu ar fi ca măsura să intre în vigoare cu trimestrul IV al anului 2010, cel mai târziu la 1 ianuarie 2011. Totul va depinde de modul în care vom reuşi să implementăm, din toate punctle de vedere”, a punctat premierul.
Măsura anunţată este menită să lucreze în vederea combaterii micii evaziunii fiscale, susţine Boc. “Marea evaziune se face cu combustibil, ţigări, fructe şi legume. Acolo este marea evaziune. Acolo am lucrat prin Registrul oparatorilor intracomunitari, am reglementat foarte strict regimul firmelor-fantomă, mecanismul din duty-free cu ţigări. Sunt măsuri tehnice, dar care lucrează la esenţa evaziunii fiscale”, a explicat primul ministru.
Aceste măsuri sunt necesare României şi românilor, completează Boc. “Noi trebuie să ne purtăm de grijă, înainte să ne poarte alţii. Aceste măsuri de a lua taurul de coarne împotriva evaziunii fiscale sunt obligaţia autorităţilor din România, şi nu o cerinţă a organismelor internaţionale”, a asigurat Boc.
Întregul proces va fi supravegheat de mai multe echipe mixte, de la Finanţe, Interne şi Justiţie, pentru că, spune Emil Boc, “acolo unde sunt mulţi ochi, sunt şanse mai mari să diminueze evaziunea fiscală şi să diminuezi complicităţile care au loc”.
“Când eşti vizat de 6-8 ochi, vă asigur că rezultatele se vor vedea”, a încheiat premierul.
Premierul Emil Boc anunţa, sâmbătă, că statul va returna cetăţenilor, în baza bonurilor fiscale, o parte din sumele cheltuite pentru bunuri, inclusiv pentru alimente, măsura urmând să fie inclusă în această toamnă în Codul Fiscal, în scopul combaterii evaziunii fiscale.

Related posts

Leave a Comment