Expropriaţii autostrăzii devin oameni de afaceri


53 de săteni din localităţile clujene Gilău şi Petreştii de Jos au beneficiat de cursurile de antreprenoriat organizate de Fundaţia Danis pentru Dezvoltare Managerială, precum şi de consultanţă în afaceri, oferită de aceeaşi fundaţie. În urma acestor cursuri, 15 dintre săteni şi-au redactat propriile planuri de afaceri, iar alţi 10 săteni au anunţat că vor dori să îşi pornească propriile lor afaceri.Oamenii sunt decişi să înceapă afaceri în domenii precum agroturism, creşterea animalelor, închiriere de ATV-uri sau comerţ cu alimente. Sătenii sunt învăţaţi cum să îşi investească banii obţinuţi cu titlul de despăgubire pentru terenurile lor care erau situate pe traseul Autostrăzii Transilvania şi care au fost expropriate. De asemenea, ei sunt învăţaţi cum să obţină fonduri pentru proiectele lor.
Fundaţia cu pricina a ales cele două localităţi deoarece, pe lângă fluxul de bani proveniţi din exproprieri, mulţi dintre săteni s-au angajat la firmele care lucrează pentru Bechtel, constructorul american al autostrăzii şi dispun de locuri de muncă stabile. Programul de pregătire a cuprins două etape. În prima, oamenii au beneficiat de opt săptămâni de cursuri adaptate resurselor fiecărei zone, plus 16 săptămâni de consultanţă individuală.
Programe similare au fost organizate şi în satele Luna de Sus din judeţul Cluj şi Chiribiş, din judeţul Bihor. Reprezentanţii fundaţiei au anunţat că mai doresc să organizeze cursuri similare, în perioada următoare, în alte patru localităţi, din judeţele Cluj şi Sălaj. Şi aceste localităţi sunt situate pe traseul autostrăzii. Este vorba de Mihai Viteazu şi de Gârbău din judeţul Cluj, precum şi de Nuşfalău şi de Zimbor, din judeţul Sălaj.

Related posts

Leave a Comment