De la Veneţia la Cluj: Expoziţie de măşti ritualice la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Cum alungau ardelenii spiritele rele

Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj găzduieşte una dintre cele mai interesante expoziţii dedicate sărbătorilor de iarnă. Este vorba de o expoziţie de măşti ritualice, care sunt utilizate în comunităţile româneşti, maghiare şi săseşti în cadrul obiceiurilor de iarnă. Expoziţia de măşti a fost prezentată în 2015 şi la Veneţia, în timpul carnavalului din Oraşul Dogilor, şi a atras peste 6.000 de vizitatori.

Măştile ritualice utilizate în diferitele comunităţi din Transilvania aveau un rol magic, de alungare a spiritelor rele. În comunităţile româneşti, măştile sunt asociate mai ales cu obiceiurile dintre Crăciun şi Revelion. Astfel de obiceiuri sunt Dracii, Capra sau Moşii, care marchează trecerea în noul an. În comunităţile maghiare şi săseşti, măştile sunt asociate cu Fărşangul. Este vorba de carnavalul care marchează Lăsatul Secului, adică intrarea în postul Paştelui şi sfârşitul iernii, spune directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, istoricul Tudor Sălăgean.

 

”Cele douăsprezece zile ce încadrau cumpăna dintre ani, precum şi perioada anterioară Lăsatului de Sec constituiau în satul tradiţional transilvănean un interval sacral marcat de ceea ce denumim, în general, ”obiceiurile de iarnă”.

Vestimentaţia de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la toate etniile transilvănene. Practicile erau grupate la Crăciun şi Anul Nou în mediul românesc şi la aşa-numitul Fărşang, sărbătorit anterior Lăsării de Sec preponderent de către comunităţile maghiare şi săseşti. Puternicul substrat ceremonial şi social al acestor obiceiuri explică conservarea lor – în grade diferite – şi în actualul context cultural rural, constituind şi în prezent un prilej aparte de trăire comunitară. Este motivul pentru care expoziţia propune, prin intermediul unor artefacte şi a unor materiale vizuale (filme, fotografii de arhivă şi contemporane), câteva repere semnificative prin care prezentul se racordează la trecutul tradiţional”, afirmă reprezentanţii muzeului clujean.

 

Expoziţia de măşti ritualice a fost prezentată prima oară în anul 2015, în Veneţia. La sediul Institutului Cultural Român din Oraşul Lagunelor, această expoziţie a stârnit un mare interes, spune curatorul expoziţiei, Tekla Totszegi.

 

Cei care vizitează expoziţia de la Cluj au prilejul de a descoperi unele dintre cele mai originale obiceiuri din Transilvania, este de părere etnograful Ioan Toşa.

 

Expoziţia de măşti de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei va rămâne deschisă până în 31 ianuarie.

Related posts

Leave a Comment