Exploatarea gazelor de şist din ţările UE, prima cale spre independenţa energetică faţă de Rusia

Premierul David Cameron consideră că ţările Uniunii Europene trebuie să facă eforturi pentru a obţine independența energetică, pe fondul tensiunilor din Peninsula Crimeea.

Marea Britanie militează pentru adoptarea unor tehnologii precum fracturarea hidraulică gazelor de șist, care ar trebui să ducă la obţinerea independenţei energetice faţă de Rusia. Primul-ministru britanic, David Cameron, consideră că independența energetică și adoptarea de tehnologii precum fracturarea hidraulică gazelor de șist ar trebui să fie obiective principale ale agendei politice europene.
“Unele țări sunt dependente sută la sută de gazul rusesc, deci consider că este un semnal de alarmă”, a declarat aseară Cameron, cu prilejul summitului securității nucleare de la Haga.
În cadrul reuniunii de luni a statelor membre G7 s-a convenit asupra cooperării pentru reducerea dependenței de petrolul și gazul rusesc. “Cred că este o bună oportunitate să obţinem independența energetică, folosind toate aceste surse diferite de energie. Aceasta trebuie să fie o chestiune politică de prim-plan de acum înainte”, a adăugat premierul britanic.
Totuşi, în mai multe ţări din Uniunea Europeană, procedeul fracturării gazelor de şist este interzis în prezent. Este cazul unor ţări precum Franţa, Marea Britanie şi Bulgaria. Discuţiile cu privire la exploatarea gazdelor de şist revin în discuţie, după ce, săptămâna trecută, liderii europeni au convenit asupra accelerării cercetării privind surse energetice sigure, luând în considerare și importul de gaze din SUA.

Related posts

Leave a Comment