EXCLUSIV: Contractul de muncă al preşedintelui Senatului USAMV, suspendat. Profesorul Ioan Oroian a fost trimis în judecată pentru fraudă

Conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj a suspendat contractul de muncă al preşedintelui Senatului universitar, profesorul Ioan Gheorghe Oroian (foto). Acesta a fost trimis în judecată, alături de directorul general administrativ al universităţii Vasile Viorel Poruţiu, pentru fraudă. Concret, în anul 2016, sub pretextul unei manifestări ştiinţifice, ei au închis căminul Agronomia II, apoi l-au închiriat participanţilor la festivalul Untold cu preţul de 150 de euro pe noapte. Banii ar fi ajuns în buzunarele celor doi inculpaţi. Valoarea prejudiciului estimat de anchetatori este de peste 80.000 de lei. Pentru a vedea cum stau lucrurile în realitate, am solicitat un interviu rectorului universităţii clujene, profesorul Cornel Cătoi.

 

 

Reporter: Cum comentaţi acest scandal?

Cornel Cătoi: Scandalul a apărut în mass-media în urmă cu o lună, cred că în luna august. Este vorba, de fapt, de o urmărire penală care a ajuns în instanţă. Este vorba de două persoane din conducerea universităţii, domnul preşedinte Ioan Oroian şi de domnul director general administrativ al universităţii, Viorel Poruţiu, plus doi administratori, unul de la un cămin şi celălalt de la cantina universităţii. Totul a pornit în urma unei anchete a Poliţiei privitoare la închirierea unui cămin al universităţii anul trecut, 2016, în perioada festivalului Untold. Conform legii, adică, mai exact, Codului Muncii, legii 53/2003, există posibilitatea suspendării contractului individual de muncă al angajaţilor care sunt trimişi în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Cu atât mai mult am fost obligaţi să facem acest lucru cu cât universitatea este parte civilă în proces şi persoanele implicate în urmărirea penală sunt în poziţioi care ar permite comiterea unor asemenea fapte precum cele anchetate de Parchet şi menţionate în rechizitoriu.

 

Reporter: Credeţi că aceste persoane mai pot să reprezinte cu cinste universitatea? Nu ar fi cazul să îşi dea demisia?

Cornel Cătoi: Sigur că această suspendare pe care a decis-o universitatea – suspendarea contractului de muncă – este o măsură provizorie, până la lămurirea situaţiei, până la rămânerea definitivă a unei decizii a instanţei. Sper să nu fie vinovaţi. Desigur, dacă sunt vinovaţi, este o faptă care ar fi incompatibilă cu demnitatea academică şi cu funcţiile pe care le-a deţinut.

 

Reporter: Cine anume va îndeplini atribuţiile de preşedinte al Senatului? Cine anume va conduce această structură universitară în perioada care urmează?

Cornel Cătoi: Probabil, Senatul va trebui să declanşeze procedurile presupuse de această situaţi, dar cu respectarea strictă a legii: candidaturi, alegeri… Azi nu aş putea să vă spun cine va conduce Senatul. Va fi un preşedinte ales, conform procedurile prevăzute în lege şi metodologiei din 2015.

Related posts

Leave a Comment