Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo și Umeå au fost selecționate pentru titlul de „Capitala europeană verde 2016”

Comisia Europeană a anunțat că Essen (Germania), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia) și Umeå (Suedia) sunt cele cinci orașe finaliste selecționate pentru următoarea etapă a premiului „Capitala europeană verde 2016”. În fiecare an, acest premiu este decernat unui oraș european ca recompensă pentru realizările sale din perspectiva unui mediu durabil. Pentru prima dată de la crearea competiției, au fost eligibile pentru a candida orașe din întreaga Europă cu o populație de peste 100.000 de locuitori. Anterior, doar orașele cu mai mult de 200.000 de locuitori erau eligibile.Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Această listă de finaliști prezintă o mare diversitate, cu orașe mari și mici care concurează pentru a câștiga titlul de «Capitala europeană verde 2016». Este încurajator să constat calitatea acestor candidaturi care prevăd, toate, parteneriate între autoritățile locale și cetățeni menite să amelioreze mediul urban și să încurajeze dezvoltarea durabilă.”

Essen, Ljubljana, Nijmegen, Oslo și Umeå au fost selecționate dintr-o listă de 12 candidaturi din întreaga Europă. Un juriu independent format din experți a evaluat fiecare candidatură pe baza următorilor indicatori:
– atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea;
– transportul local;
– zonele urbane verzi, care includ componenta privind utilizarea durabilă a terenurilor;
– natura și biodiversitatea;
– calitatea aerului înconjurător;
– calitatea acustică a mediului;
– cantitatea de deșeuri generate și gestionarea acestora;
– gestionarea apei;
– tratarea apelor reziduale;
– ecoinovarea și locurile de muncă sustenabile;
– performanța energetică;
– gestionarea integrată a mediului.

Următoarea etapă va avea loc în 23 iunie, când orașele selecționate își vor prezenta la Copenhaga, actuala capitală europeană verde, în fața juriului, viziunea, potențialul de a servi drept model pentru alte orașe, precum și strategia de comunicare. În urma deliberărilor juriului, titlul de „Capitala europeană verde 2016” va fi decernat în ziua următoare, în 24 iunie, cu ocazia ceremoniei oficiale de înmânare a premiului organizate la Copenhaga.

Din 2010, când a avut loc prima ediție a competiției, șase orașe au primit titlul de „Capitala verde a Europei”. Titlul a fost câștigat pentru întâia oară de Stockholm, apoi de Hamburg în 2011, de Vitoria-Gasteiz în 2012 și de Nantes în 2013. Copenhaga deține titlul actual, care va fi preluat de Bristol în 2015.

Europa este în prezent o societate predominant urbană, peste două treimi dintre europeni locuind în orașe și municipii. Multe probleme de mediu cu care se confruntă societatea noastră își au originea în zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele care concentrează voința și capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme.

Premiul „Capitala europeană verde” a fost conceput ca o inițiativă de a recunoaște eforturile depuse, de a încuraja orașele să adopte noi măsuri, de a scoate în evidență și a încuraja schimbul de bune practici între orașele europene. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de inspirație pentru alte orașe, acest plus de vizibilitate poate contribui la îmbunătățirea reputației orașului câștigător, precum și a atractivității acestuia ca destinație pentru cei interesați să îl viziteze, să muncească și să trăiască acolo.

Related posts

Leave a Comment