
Şansele lui Sorin Apostu de a fi eliberat din arest au fost ratate atât miercuri, la Înalta Curte, cât şi ieri, la Curtea de Apel Cluj. Nici Călin Stoia nu poate să plece din ţară, întrucât şi cererea sa a fost respinsă.Curtea de Apel Mureş a decis ieri să îl mai ţină după gratii pe fostul primar al Clujului, după ce marţi s-a pus în discuţie legalitatea şi temeinicia menţinerii măsurii privative de libertate în cazul acestuia. Totodată, judecătoarea Curţii de Apel Mureş, Mihaela Creţu, a respins ieri cererea lui Călin Stoia de a i se ridica interdicţia de a părăsi ţara. În timp ce hotărârea de menţinere a arestului va fi atacată de avocaţii lui Apostu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Călin Stoia nu va face recurs, conform declaraţiei avocatului său, Sergiu Bogdan.
Stoia, care a fost eliberat din arest în 13 aprilie, după cinci luni petrecute în celulă cu Apostu, a cerut marţi, Curţii de Apel Mureş, să îi ridice interdicţia de a părăsi ţara, invocând în primul rând motive de sănătate. Acesta a spus că prezintă simptome de cancer şi că ar trebui să facă investigaţii de specialitate la o clinică din Austria. Totodată, Stoia a cerut să poată părăsi ţara pentru a se căsători, în luna septembrie, cu prietena sa, care este rezidentă în Austria, dar şi pentru a se ocupa de afaceri, cunoscut fiind faptul că firma Branter Vereş, al cărei director general este, are patronat austriac.
Cu toate că instanţa Curţii de Apel Mureş urma să pronunţe tot ieri sentinţa pentru Aspazia Droniuc, acuzată de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals, judecătoarea a amânat decizia pentru astăzi. Amintim că la termenul de judecată de marţi, Curtea de Apel Mureş a disjuns cauza Aspaziei Droniuc de cea a celorlalţi inculpaţi din dosar, cu toate că procurorul DNA s-a opus. Astfel, Aspazia Droniuc, singura inculpată din acest caz care şi-a recunoscut vinovăţia, printr-o declaraţie notarială, ea nefiind prezentă la nici un termen de judecată, îşi aşteaptă sentinţa.
Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a arătat pentru ZIUA de CLUJ că miercuri a fost respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi recursul la cererea de liberare sub control judiciar a lui Apostu. Amintim că judecătoarea Mihaela Creţu, de la Curtea de Apel Mureş, a respins în 25 iunie o nouă cerere de liberare sub control judiciar depusă de avocaţii lui Apostu, hotărârea fiind atacată la instanţa supremă.
În ceea ce priveşte hotărârea judecătoarei de la Mureş de a disjunge cauza Aspaziei Droniuc faţă de ceilalţi trei inculpaţi din dosar – Sorin Apostu, Monica Apostu şi Călin Stoia-, Gheorghiţă Mateuţ spune că decizia este nelegală. “Această decizie contravine expres articolului 38 din Codul de procedură penală, care stabileşte în ce condiţii se poate dispune disjungerea”, a explicat avocatul Mateuţ. “Şi articolul 320 indice 1 precizează o singură situaţie în care se poate dispune astfel, în cazul în care intervine o cauză civilă. Când se dă soluţia unuia dintre inculpaţi într-o situaţie de conexitate, judecătorul respectiv devine incompatibil. Legea nu îi permite să dea soluţia şi pentru ceilalţi. S-ar putea să ne trezim cu o declaraţie de abţinere a judecătoarei, şi dacă nu, putem să facem noi o cerere de recuzare”, a adăugat avocatul lui Sorin Apostu.
Droniuc: închisoare cu suspendare sau cu executare?
Avocatul Aspaziei Droniuc, Mircea Ilian, a cerut instanţei, la ultimul termen de judecată, din 10 iulie, să reţină în sarcina inculpatei doar infracţiunea de cumpărare de influenţă, însă procurorul DNA a cerut condamnarea ei, cu executare, pentru trei infracţiuni: cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals. Apărătorul denunţătoarei lui Apostu a explicat în faţa instanţei că aceasta nu s-a prezentat la nici un termen din proces pentru că este bolnavă. Aspazia Droniuc ar fi făcut tratamente împotriva cancerului în Franţa, Elveţia şi Austria. Femeia de afaceri, acuzată de infracţiuni de corupţie în dosarul fostului primar al Clujului, a mai fost condamnată la un an şi 10 luni cu suspendare în dosarul Radu Bica, pentru dare de mită.