Efectul banilor europeni: Crește interesul tinerilor pentru munca de fermier

Interesul pentru munca de fermier crește, din nou, în mediul rural. Tinerii sunt atrași de perspective de a munci cu utilaje moderne, într-un domeniu care oferă tot mai multe satisfacții materiale, mai ales în domeniul fermelor de familie.

Banii europeni au transformat viața satului românesc și au crescut interesul tinerilor pentru meseria de fermier. Pe de o parte, fondurile europene au fost folosite pentru a dezvolta infrastructura. Cvasitotalitatea locuitorilor județului Cluj va avea acces, din acest an, la rețelele de alimentare cu apă, iar peste 95 la sută dintre locuitori vor avea acces și la rețele de canalizare. De asemenea, au fost dezvoltate rețelele de alimentare cu energie electrică, cu gaz metan, precum și Internetul de mare viteză. Tot cu bani europeni au fost renovate sute de școli și de cabinete medicale din mediul rural, astfel că, în multe comune, condițiile de viață s-au îmbunătățit foarte mult.

Pe de altă parte, creșterea valorii subvențiilor acordate prin Politica Agricolă Comună, precum și proiectele destinate tinerilor fermieri au contribuit la întoarcerea tinerilor în mediul rural. Potrivit profesorilor Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cei mai mulți dintre absolvenți doresc să se implice în dezvoltarea fermelor de familie ori să își deschidă afaceri în mediul rural. Pentru mulți dintre fermieri, este vorba de a doua sau chiar de a treia generație care se ocupă de unitățile de producție agricolă create după căderea comunismului. Foarte mulți dintre tineri au primit ori intenționează să depună proiecte de finanțare prin intermediul grupurilor de acțiune locală, ce oferă 70.000 de euro pentru instalarea tinerilor în mediul rural. Există și proiecte cu valoare mai mare, dar care necesită cofinanțare din partea fermierilor. Autoritățile analizează posibilitatea de a finanța proiecte în valoare de câte 250.000 de euro, cu o cofinanțare de 20 la sută.

Cu ajutorul acestor bani, tinerii fermieri își cumpără utilaje moderne, investesc în instalații de irigare ori în hidroponie.  Întoarcerea tinerilor este stimulată și de cooperativele care îi grupează pe antreprenorii din mediul rural. Așa ar fi Cooperativa Someș-Arieș pentru crescătorii de bovine, Cooperativa Ijarul pentru crescătorii de ovine și de caprine, Cooperativa Lunca Someșului Mic pentru producătorii de legume și fructe, ori Cooperativa Izvorul Fizeșului, pentru producătorii de cereale.

Citiți și:

Cine e românul care apără interesele fermierilor la Bruxelles

Fermierii americani au aruncat mii de litri de lapte în semn de protest

Related posts

Leave a Comment