
Numirea domnului Orban la Curtea Europeană de Audit de la Luxemburg m-a bucurat. Mă întristează doar faptul că nu pleacă mai repede. Motivul întristării mele este unul destul de simplu, eu am convingerea că domnia sa mai mult a încurcat lucrurile pe fondurile europene decât le-a făcut să meargă, cel puțin în acest an. Cunosc bine situația, cel puțin pe POSDRU, și am văzut că intervenția dânsului și obiecțiile formulate au blocat proiecte bine făcute și deosebit de importante, cum sunt de exemplu cele care ar fi permis prima perfecționare serioasă a corpului profesoral de după revoluție și trecerea de la transmiterea de cunoștințe la dezvoltarea competențelor.
Cea mai importantă obiecție, pe care o tot repetă dânsul, este cea legată de încadrarea inspectorilor școlari în proiectele POSDRU. După domnia sa nu trebuiau făcute încadrări ci achiziții publice. Textual a spus că toate încadrările cu contracte de muncă, în afara normei de bază sunt ilegale. Că legile statului ar interzice încadrarea pe posturi la stat, dacă nu există posturile în organigramă. Sincer eu văd în această obsesie doar dorința de a introduce cu orice preț peste beneficiarii de la stat, a firmelor de consultanță, a căpușelor în sistem. Venitul acestora ar putea fi substanțial și nu pot să nu mă gândesc că nu ar fi alte interese ale dânsului decât legalitatea. Pentru că dimpotrivă, ceea ce ne propune dânsul este ilegal, nu modul în care au început și se desfășoară acum proiectele.
Problema vine de unde provin majoritatea problemelor, nu numai la stat, de la competență. Odată este vorba de competența individuală de a situa corect în context lucrurile și a doua semnificație este cea legată de competența instituțională. Dânsul nu poate înțelege de ce anume ghidurile care recomandă încadrarea ca salariați la beneficiari, de ce ordinul cu eligibilitatea cheltuielilor sunt mai „tari” din punct de vedere legal decât alte legi care s-ar părea că interzic angajarea la stat. Menționez că până la venirea dânsului acestea au fost considerate legale iar primele încadrări cu contracte de muncă pe proiecte, la beneficiari, sunt chiar anexe la contractul de finanțare. După dânsul toate acestea sunt ilegale, indiferent ce spun judecătorii sau chiar cei care au scris ghidurile și au făcut instruirile privind modul în care trebuie scrise cererile, realizate activitățile, etc. Nu o fi aceasta pe placul domnului Orban, dar așa merg lucrurile, obiecțiile formulate de dânsul vin din alte zone legislative, legate de alte competențe ale instituțiilor.
Statul a reglementat competențele pe fondurile europene prin HG 457 publicată în Monitorul Oficial nr. 364 din 13.05.2008. Prin aceasta, la Articolul 13 se desemnează Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse ca autoritate de management pe POSDRU și i se încredințează responsabilitatea gestionării și implementării asistenței financiare alocate pentru acest program. În virtutea acestor competențe ministerul a realizat documentația aferentă pentru depunerea cererilor de finanțare și a reglementat cum anume tratează eligibilitatea cheltuielilor. Ghidurile prevăd posibilitatea ca beneficiarii (indiferent de statut public sau privat) să angajeze cu contracte de muncă persoanele, experții necesari pentru realizarea activităților. Mai mult, prin Ordinul Nr. 1117/2170 din 17 august 2010 Ministerul Muncii definește categoria „Cheltuieli cu personalul” care „cuprinde cheltuielile cu experţii angajaţi de către beneficiar aferente salariilor şi asimilate acestora, cheltuieli cu contribuţii sociale aferente salariilor şi asimilate acestora, respectiv cheltuielile aferente onorariilor”. La Articolul 2 aceste cheltuieli sunt declarate eligibile pe axele de la 1 la 6, iar Articolul 5, aliniat 1, a) precizează că nu sunt eligibile „cheltuielile realizate cu subcontractele (externalizările) care determină o creștere a costului de executare fără a aduce o valoare adaugată” iar aliniatul 4 spune ca pot fi achiziționate doar acele servicii specializate pentru care „beneficiarul nu are expertiza necesară”. Una dintre anexele la contractele de finanțare este o declarație a beneficiarului că are expertiza necesară. Dealtfel, pentru proiecte de perfecționarea corpului profesoral au expertiză doar instituțiile statului, CCD-urile și universitățile.
Cu toate aceste prevederi, cu toate că competențele au fost bine precizate și corect implementate, domnul Orban susține cu tărie, că toate acestea sunt ilegale. Încă nu știu să fie alte acte care să precizeze ce instituții, ce competențe au pe linia fondurilor nerambursabile, iar ceea ce susține dînsul este pe baza legislației generale, care se referă la îndeplinirea funcțiilor de bază ale instituțiilor statului, dar care nu au prevederi legate de fondurile nerambursabile. Ceea ce mă îngrijorează este că domnul Orban merge la Curtea de Audit, și dacă și acolo se va dovedi la fel de priceput să mergă pe firul legal, va face tot felul de minunății, care ne pot afecta și pe noi.
Prin bunăvoința dânsului am fost primit în audiență, dar nu prea am fost lăsat să explic aceste lucruri, domnul ministru era deja prea sigur că are dreptate. Nu știu ce consilieri are, dar mie, unuia nespecialist în legislații, dar cu bune cunoștințe în ceea ce privește competența, nu mi-a fost deloc greu să văd cum sunt organizate lucrurile.
Problemele apar pentru că a fost blocată finanțarea proiectelor beneficiarilor instituții subordonate MECTS până când se vor reuși externalizările (trecerea lor în ilegalitate, de aceea acestea refuză), și din acest motiv la proiectele pe POSDRU nu mai este nici absorbție. Mai mult ele sunt amenințate cu întreruperea din cauza faptului că oamenii au muncit cel puțin 6 luni fără a primi salarii și nu mai pot continua astfel, unii dintre angajați lucrează exclusiv pe proiecte. Dânsul a informat și Comisia că sunt probleme la achiziții, etc, deși am văzut că nici măcar nu ar fi legale la acești beneficiari. Din păcate acest domeniu al dezvoltării resurselor umane, cel puțin, scapă înțelegerii domnului ministru. Ca să mai dau doar un exemplu precizez că pentru proiectele de acest tip dânsul consideră că nu este permis ca bugetul cu cheltuielile de personal să treacă de 50%. Îi recomand să ia bugetul MECTS la analiză și să vadă cum cheltuiește banii o instituție care are ca obiect de activitate dezvoltarea resurselor umane.
Nu aș mai fi intervenit cu explicații, dar având în vedere că domnul Orban insistă cu aceste informări greșite (inclusiv la ultima întâlnire de la Mamaia din 6 iulie), foarte păguboase pentru beneficiari și statul român, cred că lucrurile trebuie clarificate. Din pricina blocajului domniei sale în înțelegerea legalității funcționării proiectelor la beneficiari, sunt mari probleme în sistem. În concluzie, mă bucur că pleacă, îi doresc drum bun și îi recomand să fie atent la competențe.