Deșeurile din Cluj vor deveni compost pentru agricultură

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul pentru construirea noii fabrici de procesare a gunoaielor. Este vorba de un contract în valoare de 25 de milioane de euro. Contractul a fost câștigat de o asociere de firme condusă de compania Hidroconstrucția.Noua fabrică va fi construită pe teritoriul administrativ al comunei Feleacu, în zona cunoscută sub numele de ”Tufele roșii”. Ea ar urma să fie gata într-un termen de 14 luni, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Noua fabrică va prelua deșeurile care vor fi deja selectate de rampele intermediare de transfer din județ, care vor funcționa în Gherla, Huedin și Câmpia Turzii. Aceste stații vor selecta și vor valorifica deșeurile reciclabile, iar pe cele nereciclabile le vor transfera în Feleacu. Aici, prin fermentare, noua fabrică va produce un compost, care va putea fi folosit ca îngrășământ în agricultură. Alin Tișe a mai spus că, pe viitor, noul centru va putea deveni și un centru energetic, dacă asociația de dezvoltare intercomunitară care grupează toate primăriile din județ și Consiliul Județean, va finanța o instalație care să permită captarea gazului metan degajat prin fermentarea compostului.

Noua fabrică de prelucrare a deșeurilor ar urma să fie gata în termen de 14 luni. În stațiile intermediare de deșeuri, administrația județeană ar urma să investească în 5,5 milioane de euro. Toate aceste investiții fac parte dintr-un proiect european în valoare totală de 61 de milioane de euro. 80 la sută din valoarea acestuia este reprezentată de banii europeni, 18 la sută este contravaloarea finanțării oferite de Guvernul României, iar 2 la sută reprezintă contribuția administrației județene.

În paralel cu lucrările de construire a noii fabrici, administrația județeană va începe licitația pentru administrarea noii unități economice.

Related posts

Leave a Comment