Testele aparatului Volta, montat pe un tractor, au arătat că sistemul electric este foarte eficient pentru plivirea buruienilor din câmpurile de porumb și sflecă. Firma RootWave a făcut de asemenea propriile teste cu Volta și a observat că plivitul brevetat cu curent de înaltă frecvență folosește doar o cincime din cât folosesc erbicidele electrice pe fiecare hectar.
Potrivit Rootwave, Volta se compară și mai bine cu alte metode alternative de combatere a buruienilor, ceea ce înseamnă că oferă o combinație unică de control ridicat și consum redus de energie.
Andrew Diprose, directorul executiv de la RootWave a declarat pentru Futurefarming: „În testele independente, Volta oferă un control mai bun al buruienilor în mai puține tratamente, fără un impact asupra culturii sau a solului. Sistemul nostru oferă un control ieftin al buruienilor și ajută natura să își restabilească biodiversitatea. Electricitatea asigură eliminarea deplină a buruienilor prin fierberea lor de la rădăcină în sus, este un avantaj față de alte metode alternative care taie sau ard buruienile deasupra suprafeței, în timp ce rădăcinile rămân în pământ.”
Jimmy Phillips, Manager de comunicare și marketing pentru clienți al companiei RootWave, spune că, firma a analizat daunele aduse culturii și modul în care acestea se comportă cu controlul chimic al buruienilor, „în toate încercările cu Volta, nu au existat dovezi ale efectelor fitotoxice asociate cu durata aplicării”.
Volta va intra pe piață în următorii ani
Compania cu sediul în Warwickshire, Anglia, dorește să lanseze versiunile comerciale ale lui Volta, în Marea Britanie și în Europa pentru culturile de fructe și alte culturi pe rânduri mari în anii următori.
Aparatul Volta e alimentat de un tractor diesel tradițional iar generatorul e alimentat de la sursa frontală a tractorului. Tehnologia folosită este compatibilă cu sursele de energie verde și sistemele autonome, cum ar fi tractoarele fără șofer și combustibilii fără carbon.
În testele proprii ale companiei, pentru controlul eficient al buruienilor s-au consumat doar 50 MJ de energie/hectar, prin comparație erbicidele electrice folosesc 500MJ/Ha, dacă se ia în considerație producția și distribuția de chimicale. Alte metode alternative de combatere a buruienilor au un consum care variază între 800-8000 MJ/Ha.
CITEȘTE ȘI:
Agricultura românească, văzută din tractor