Clujul se profilează tot mai mult drept o școală de chitară clasică de nivel mondial. După o muncă de un deceniu și jumătate, la Cluj a apărut masa critică formată din tineri de valoare care conturează tot mai mult o școală distinctă de interpretare. Acești tineri au ajuns să câștige premii importante în cadrul unor competiții de talie mondială, iar unii dintre chitariștii clujeni se numără printre cei mai buni de pe continent. Cei mai buni dintre ei participă chiar în aceste zile la Festivalul de Chitară Transilvania, organizat la Cluj. Iar acest festival a reprezentat un adevărat catalizator al talentelor.Chitara clasică este o materie tot mai îndrăgită în școlile muzicale de elită ale Clujului, cum ar fi Academia de Muzică Gheorghe Dima ori Liceul de Muzică Sigismund Toduță. Tot mai mulți tineri aleg să studieze acest instrument, iar performanțele lor sunt tot mai bune la nivel mondial. Unii dintre tinerii chitariști clujeni precum Sergiu Hudrea ori Vlad Soare au dovedit că sunt printre cei mai buni de pe continent, spune profesorul Ștefan Trifan. El a adăugat că, în urmă cu două decenii, exista un singur profesor de chitară clasică la Liceul de Muzică, iar acum există cinci astfel de profesori, datorită interesului mare manifestat de elevi.
Chitariștii români au o anumită sensibilitate aparte, datorită mediulu cultural în care s-au format, spune conferențiarul universitar Constantin Andrei. ”Chiar dacă chitariștii noștri nu sunt atât de riguroși ca nordicii, să spunem, ei au o sensibilitate cu totul aparte, au o anumită pasiune care nu se întâlnește la alte popoare”, a spus Constantin Andrei.
Festivalul de Chitară Transilvania a început ieri seară și se va încheia duminică. Zeci de chitariști concurează pentru marele premiu, în valoare de 1.000 de euro. Pe lângă chitariștii din România, la acest festival participă și muzicieni din țări precum Franța ori Ungaria.