Cum își poate securiza Mihai Seplecan postul de la conducerea Consiliului Județean

Atacarea noii hotărâri de Consiliu Județean privitoare la demiterea vicepreședintelui PSD, Ioan Oleleu, și la alegerea în funcție a liberalului Mihai Seplecan, care a și preluat atribuțiile de președinte, va fi mult mai greu de realizat. Desigur, PSD poate să obțină o victorie de parcurs și, cu ajutorul prefectul Ioan Vușcan, să obțină suspendarea hotărârii. Pe termen lung, însă, înfrângerea PSD este inevitabilă.De această dată, desemnarea lui Mihai Seplecan nu a mai fost făcută, ca prima dată, prin forțarea legii. Singurul argument care poate fi invocat de avocații PSD este faptul că această hotărâre este același conținut cu cea atacată deja de prefect la instanța de contencios administrativ. Acest lucru ar oferi pretextul pentru o nouă acțiune în contencios. Dacă atacarea hotărârii de Consiliu Județean este realizată de către prefect, și noua hotărâre de consiliu va fi suspendată de drept, iar Ioan Oleleu va reveni temporar în funcție.

Însă această victorie a PSD nu are cum să nu fie decât de scurtă durată. Prefectul are dreptul să verifice legalitatea hotărârilor de consiliu, nu oportunitatea lor. Iar schimbarea unui ales în caz de reconfigurare a majorității este una legală. Așa a decis Curtea Constituțională în 2012, când nou majoritate USL din Parlament a forțat schimbarea din funcții a lui Vasile Blaga, președintele de atunci al Senatului, și a Robertei Anastase, președintele Camerei Deputaților.

Iar acest principiu, valabil în Parlament, este valabil și în Consiliul Județean. PSD, care a fost beneficiarul reconfigurării majorității parlamentare în 2012, trebuie să se resemneze cu ideea că acest principiu este acum aplicat împotriva sa. Face parte din regulile democrației. PSD nu poate invoca nici măcar protocolul local al USL pentru a revendica în continuare postul de vicepreședinte. Acest protocol prevedea că liberalii vor avea un post de subprefect. Însă este clar că nici nu mai poate fi vorba de așa ceva.

Jocul atacării permanente de către prefect a hotărârilor de Consiliu Județean poate fi riscant atât pentru Mihai Seplecan, care se poate trezi în postura în care este complet decredibilizat prin suspendari și instalări succesive în funcție, cât și pentru prefectul Ioan Vușcan, care se poate alege cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Din panoplia procurorilor lipsește încă arestarea unui prefect în funcție, iar, probabil, Ioan Vușcan nu dorește să le ofere magistraților ocazia de a-și completa colecția de ”trofee”. De asemenea, administrația județului va avea foarte mult de suferit, fără o direcție clară.

În acest context, cea mai bună soluție ar putea fi așezarea tuturor formațiunilor politice la masa negocierilor, pentru a găsi o soluție pentru depășirea impasului. Mihai Seplecan poate propune câteva soluții care să ofere social-democraților o ieșire decentă. De exemplu, păstrarea noului cluster agricol sub conducerea lui Ioan Oleleu. Sau numirea unui administrator public al județului, administrator care să fie, pe cât posibil, o persoană care să nu fie numită pe criterii politice și care să poată garanta continuarea funcționării administrației județene, indiferent de jocurile politice și care să fie capabil să ofere garanții de competență și de bună-credință pentru PSD, PNL și UDMR.

Un element important în cadrul negocierilor poate fi reprezentat de statutul viceprimarilor PSD din comunitățile în care noul PNL, rezultat din fuziunea dintre PDL și PNL, are majoritate. Mihai Seplecan poate negocia soarta acestor viceprimari la pachet cu ceea ce se întâmplă în Consiliul Județean. Adică, poate amenința PSD cu un val de demiteri ale viceprimarilor social-democrați, dacă hotărârea prin care el a fost ales în funcție va fi atacată de către prefect în contencios administrativ. Iar schimbarea viceprimarilor PSD ar reprezenta o lovitură dură pentru social-democrați, atât în perspectiva alegerilor prezidențiale din acest an, cât și din cea a alegerilor locale din 2016. Un element care ar putea conta în acest joc politic complicat ar fi chiar cel de la Câmpia Turzii, unde liberalul Dorin Lojigan ar putea renunța la funcția de viceprimar în favoarea conservatorului Avram Gal, susținut și de PSD, ca o compensație pentru faptul că PC nu a primit postul de subprefect. În acest caz, Dorin Lojigan ar primi un post de conducere într-una dintre regiile subordonate Consiliului Județean. Până la urmă, orice soluție este posibilă, dacă liderii politici vor renunța la orgolii și se vor așeza la masa negocierilor.

Related posts

Leave a Comment