Arhitectura tradițională este o sursă de inspirație tot mai apreciată de arhitecții clujeni. Aceștia vor să includă metode tradiționale de construire în noile clădiri pe care le imaginează. Această tendință este încurajată și de faptul că acele imobile care includ materiale tradiționale precum sticla lucrată manual, lemnul sau lână folosită pentru izolare termică au șanse să fie considerate și clădiri verzi, dacă îndeplinesc standardele internaționale în domeniu.
Preocuparea pentru schimbările climatice se transpune în arhitectura clujeană într-un apetit tot mai mare pentru tradițional. Arhitecții propun tot mai des proiecte de clădiri care includ elemente precum lemnul, lâna sau lutul, spune arhitectul Horațiu Răcășan.
Există și tot mai mulți proprietari de clădiri, din zone precum Sălicea ori Ciurila, care au mizat pe acoperișuri de stuf, spune președintele Fundației Pro West, Emil Aluaș.
Un alt element la modă este calcarul de Viștea. Piatra șlefuită înlocuiește tot mai multe gresia și faianța, spune un specialist în domeniu, Levente Bartha-Szalas.
Tendința de a utiliza elemente tradiționale este prezentă nu doar în cazul locuințelor, ci și în cazul construcției sau amenajării de pensiuni, hoteluri, biserici ori clădiri cu alte funcțiuni publice.