Cum este modernizată în ritm alert comuna Râciu

Comuna Râciu a devenit, în ultimii ani, un exemplu de bune practici pentru întreaga zonă a Câmpiei Transilvaniei. Echipa condusă de primarul PNL, Ciprian Belean, a reușit să pună în practică proiecte ambițioase de dezvoltare. O prioritate a fost și va rămâne modernizarea infrastructurii. Pentru a asigura o administrare bună a resurselor comunității, Primăria Râciu se bazează pe echipa formată în cadrul companiei în care Consiliul Local Râciu este acționar majoritar: SC Edilitar Gospodărești.

Investiții în rețelele de apă și canalizare

Una dintre cele mai importante investiții din comuna Râciu în ultimii patru ani este cea în dezvoltarea rețelei de alimentare cu apă potabilă. Este vorba de o investiție esențială în dezvoltarea comunității. ”Din 2020, am creat mai mult de 13 kilometri de rețea de apă potabilă, dezvoltată în satele Hagău, Sânmărtin, Râciu, Ulieș, Coasta Mare și a început introducerea rețelei în satul Nima Râciului. Avem și bazinul de apă de la Ulieș, care este o lucrare așteptată de oameni de peste 40 de ani”, spune primarul PNL al comunei Râciu, Ciprian Belean. Practic, este vorba de cea mai mare extindere a rețelei de alimentare cu apă din istoria comunei transilvănene. Prin intermediul acestei investiții, locuitorii comunei au acces la apă de foarte bună calitate, sigură din punct de vedere sanitar și îndestulătoare pentru consumul casnic, chiar și în perioadele de secetă. De asemenea, extinderea rețelei de alimentare diminuează presiunea demografică asupra resurselor locale de apă, care sunt disponibile, mai ales în verile secetoase, pentru activități precum udarea răsadurilor din grădini. În perioada următoare, vor fi realizate extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă în toate satele comunei Râciu, mai spune primarul Ciprian Belean, astfel încât să aibă acces la această rețea și locuitorii din Valea Ulieșului și Valea Sânmărtinului.

Lucrările pentru rețeaua de apă au fost susținute din bugetul local și au fost realizate de angajații companiei SC Edilitar Gospodărești SRL, al cărei acționar majoritar este Consiliul Local Râciu. ”Am realizat, într-o manieră profesionistă, aceste lucrări, cu proiect, cu diriginte de șantier și cu tot ceea ce presupune o rețea de bună calitate”, mai spune Ciprian Belean. Și viitoarele extinderi ale rețelei vor fi făcute tot cu compania care aparține comunității locale. Apoi, pentru operarea rețelei, aceasta este predată companiei Aquaserv, operatorul regional din domeniu.

Investițiile din domeniul dezvoltării rețelei de apă nu au fost singurele. Comuna Râciu a investit și în dezvoltarea rețelei de canalizare. ”Am realizat o rețea de canalizare în lungime de 1,2 kilometri în satul Sânmărtin, iar în satul Râciu au început lucrările. Pentru că această rețea presupune un grad mai ridicat de complexitate și de specializare, am apelat la companii care au experiență în acest domeniu”, mai spune primarul PNl Ciprian Belean. Valoarea lucrărilor la rețeaua de canalizare se ridică la aproximativ 380.000 de lei. Aceste lucrări sunt completate de planurile de accesare de finanțări nerambursabile din bugetul Administrației Fondului de Mediu pentru reabilitarea rețelei de canalizare care a fost realizată mai demult în Râciu și în Sânmărtin. Această rețea a provocat neplăceri în comunitate, iar acum a venit vremea să fie adusă la cele mai moderne standarde, mai spune primarul Ciprian Belean. Practic, există probleme cu pompele, cu conductele și cu stația de epurare, de aceea, din cinci zile, angajații SC Edilitar Gospodărești, două zile trebuie să lucreze la rețeaua de canalizare, pentru a o desfunda ori repara.

Modernizarea rețelei de drumuri

O prioritate pentru echipa condusă de primarul PNL, Ciprian Belean, a fost modernizarea și dezvoltarea rețelei de drumuri din comună. ”Am reușit, cu ajutorul fondurilor guvernamentale, să asfaltăm o șosea de 7,2 kilometri, care asigură legătura dintre satele Sânmărtin și Ulieș. Este un proiect important, care a costat 1,5 milioane de euro. Banii provin din bugetul central. Un alt proiect important, finanțat de Guvern prin programul Anghel Saligny, se referă la asfaltarea altor două drumuri, tot în Ulieș și în Sânmărtin, în valoare de două milioane de euro. Din bugetul local, în fiecare an, am finanțat, în fiecare an. lucrări în satele Râciu, Sânmărtin, Ulieș și Coasta Mare. Vrem să continuăm și să asfaltăm, în fiecare an, 2-3 străzi, iar în noul mandat să reușim să avem asfalt în întreaga comună. Vom renunța la drumurile de piatră și îi vom scoate pe toți locuitorii comunei din noroaie. În acest mandat, ne putem mândri cu 14,2 kilometri de drumuri asfaltate, plus alți 5 kilometri de drum pentru care eu, ca primar, am obținut asfaltarea din bugetul Ministerului Transporturilor. Este vorba de drumul dintre Râciu și satul Pârâul Crucii. Acest drum a fost modernizat de către Guvern în urma demersurilor mele, realizate în echipă cu prefectul județului Mureș și cu parlamentarii PNL. De asemenea, sunt bucuros să anunț că va începe modernizarea drumului Târgu-Mureș – Râciu – Satu Nou, în lungime de peste 41 de kilometri”, mai spune primarul Ciprian Belean.

Primăria comunei a investit și în realizarea de trotuare. În comuna, au fost realizate noi lucrări în Râciu și Ulieș, dar și în Sânmărtin. Cele mai mari lucrări au fost realizate în satul Râciu, pe un lungime totală de doi kilometri. În viitor, trotuarele vor fi amenajate și în alte zone, în care sunt necesare.

Aceste lucrări au fost completate cu lucrările de curățare și decolmatare a rețelei de șanțuri, pe o lungime de 10 kilometri. Aceste lucrări sunt necesare pentru a asigura protecția noilor drumuri.

O altă investiție a fost reprezentată de amenajarea de noi locuri de parcare. În zona târgului, au fost amenajate 110 de locuri de parcare asfaltate și demarcate. Această investiție a fost finanțată, în urma demersurilor primarului Ciprian Belean, de Consiliul Județean Mureș. Alte investiții în locuri de parcare au fost realizate la dispensarul uman, unde au fost amenajate 20 de locuri, precum și în zona Bisericii Ortodoxe din Râciu, unde au mai fost amenajate 20 de locuri de parcare.

În plus, în satele Râciu, Sânmărtin, Ulieș, Nima Râciului și Coasta Mare. Toate aceste drumuri urmează să fie asfaltate. Primăria comunei Râciu a investit și în construirea unor podețe de acces, în toaletarea pomilor de la marginile drumurilor și au fost nivelate drumurile de exploatație agricole. Primarul Ciprian Belean își dorește să găsească fondurile necesare pentru pietruirea acestor drumuri de exploatație agricolă sau chiar să le asfalteze, după finalizarea modernizării rețelei de străzi din comună.

O altă inițiativă este reprezentată de montarea unei stații de încărcare pentru mașinile electrice, în Râciu. ”Trebuie să fim în pas cu vremurile. Această investiție este absolut necesară, pentru că suntem o comună europeană cu adevărat”, mai spune Ciprian Belean. Seria de investiții va continua cu amenajarea unei stații moderne de autobuz. Este vorba de un proiect dezvoltat prin intermediul finanțărilor europene. ”Pentru acest proiect, am primit o finanțare de 40.000 de euro, prin intermediul PNRR. Stația va fi dotată cu ecran tactil, pentru informații. Este o stație asemănătoare cu cele din Cluj-Napoca, Oradea și alte orașe europene”, mai spune Ciprian Belean. În paralel, administrația locală a reabilitat stațiile de autobuz din toate satele care compun comuna.

De asemenea, administrația locală a început să instaleze indicatoare de străzi. Demersul a început la Râciu și la Sânmărtin. ”Avem aprobat nomenclatorul străzilor, iar montarea indicatoarelor de străzi va continua în toate satele”, spune primarul Ciprian Belean.

O altă inițiativă, pusă în practică acolo unde a fost nevoie, a fost montarea de limitatoare de viteză pe străzile în care șoferii circulau cu viteză prea mare. ”Trebuie să avem grijă de siguranța consătenilor noștri. De aceea, trebuie să temperăm apetitul unor șoferi pentru circulația cu viteză prea mare”, explică primarul PNL decizia de a monta aceste limitatoare de viteză.

Iluminat public modern și investiții în rețeaua de gaz metan

O investiție semnificativă a fost cea în extinderea și modernizarea rețelei de iluminat public. Pentru a reduce semnificativ costurile cu iluminatul, Primăria Râciu a mizat pe corpuri de tip LED, care consumă doar o mică parte din energia utilizată de corpurile clasice de iluminat. Cu economiile oferite de această soluție, a fost posibilă extinderea rețelei de iluminat public cu peste 7 kilometri. În toate satele comunei au fost realizat lucrări la rețeaua de iluminat. Această extindere a dus și la creșterea gradului de siguranță în comună. Tot pentru a crește siguranța cetățenilor, Primăria comunei Râciu a amplasat 36 de camere video în toate satele.

O altă investiție importantă a fost extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan. Este vorba de o conductă de 2,2 kilometri, construită între satele Râciu și Sânmărtin. Această investiție este necesară nu doar pentru confortul locuitorilor, ci și pentru dezvoltarea economică a comunei, spune Ciprian Belean.

Investițiile în domeniul energetic realizate din surse publice sunt completate și de cele realizate de antreprenori privați. ”Comuna Râciu este o comunitate orientată spre viitor. În zona Coasta Mare, avem un parc fotovoltaic privat, iar un al doilea parc fotovoltaic este în curs de realizare în zona Văii Ulieșului. În viitor, dorim să accesăm fonduri nerambursabile pentru a construi un parc fotovoltaic al comunei, pentru a deveni producători de energie”, mai spune Ciprian Belean.

Cod AEP 21240015

Related posts

Leave a Comment