Cultura generală a tinerilor clujeni este recompensată pentru a treia oară la Olimpiada CuGeT

Elevii şi tinerii clujeni cu cunoştinţe solide de cultură generală sunt din nou recompensaţi în cadrul Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, proiect unic în România, organizat de Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj. Evenimentul lansat în 2015 a ajuns deja o tradiţie în Cluj-Napoca, iar primele trei ediţii s-au adresat, cumulat, unui număr de peste 25.000 de tineri.

CuGeT recompensează cunoştinţele de cultură generală ale tinerilor de 14-25 de ani din Cluj-Napoca cu premii în bani în valoare totală de peste 19.000 de lei. Concursul se desfăşoară în patru etape succesive: etapa pe clasă, etapa pe oraş, semifinala şi finala, care va avea loc în 25 noiembrie, sub forma unui show televizat. La ediţia din acest an s-au înscris un număr record de 31 de licee, cu şase mai mult decât anul trecut.

 

„Este cea mai amplă ediţie de până acum, cu un număr record de licee şi tineri participanţi. Pentru noi, această a treia ediţie reprezintă atât o mare bucurie, cât şi o dovadă de maturizare internă, în cadrul asociaţiei. Evenimentul este extrem de complex şi greu de organizat, necesită un buget considerabil, iar efortul de finanţare este un exerciţiu de implicare şi solidaritate în asociaţie. Se ştie că toate ediţiile CuGeT de până acum au avut finanţare exclusiv din mediul privat. Sunt mândră şi recunoscătoare că pe lângă orele de voluntariat, am reuşit să asigurăm şi în acest an suma necesară desfăşurării acestui frumos evenimentl”, a declarat Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj, în cadrul unei conferinţei de presă organizate marţi.

 

Testele din cadrul CuGeT se împart pe trei categorii de vârstă: clasele IX-X, clasele XI-XII şi tinerii de 18-25 de ani. La fiecare categorie, câştigătorul finalei din 25 noiembrie va merge acasă cu 2.500 de lei, cel de pe locul II cu 1.500 de lei şi ocupantul locului III cu 1.000 de lei. Toţi finaliştii vor fi recompensaţi cu câte 100 de lei. Întrebările din concurs acoperă arii diverse ale cunoaşterii, de la istorie, geografie şi ştiinţe ale naturii la muzică, film, europenism şi Cluj-Napoca. O parte dintre finaliştii ediţiei 2017 au ajuns în ultima etapă a competiţiei şi la ediţia anterioară – câte doi elevi de la „Nicolae Bălcescu”, „Gheorghe Şincai”, „Avram Iancu” şi „Tiberiu Popoviciu”. De altfel, „Avram Iancu” conduce şi topul liceelor cu cei mai mulţi finalişti ai acestei ediţii: 12.

 

„Ne bucurăm să contribuim, prin implicarea Inspectoratului încă de la prima ediţie, la continuitatea şi creşterea acestui proiect educaţional de legitimare şi recompensare a culturii generale individuale, care le oferă tinerilor o motivaţie suplimentare către cunoaştere. Asemenea demersuri din partea societăţii civile, cu sprijinul mediului privat, completează în mod fericit menirea noastră de a oferi un act educaţional de calitate”, a adăugat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al judeţului Cluj.

 

La rândul său, Emilia Botezan, şefa Biroului de Relaţii externe şi investitori din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a amintit importanţa proiectelor comunitare pentru dezvoltarea societăţii locale. „Vorbim deja de un brand al Clujului şi ne bucurăm de numărul tot mai mare de tineri implicaţi. Municipalitatea sprijină astfel de iniţiative venite din partea mediului de business şi de la organizaţii care contribuie activ la motivarea tinerilor spre cunoaştere”, a declarat Emilia Botezan.

 

Proiectul CuGeT este realizat cu finanţare exclusiv privată, iar partenerul principal este, încă de la prima ediţie, EXIMTUR. „Este o bucurie să constatăm că numărul de participanţi la CuGeT este din ce în ce mai mare, iar acest lucru ne întăreşte convingerea că tinerii noştri, atunci când sunt provocaţi şi motivaţi şi în astfel de scopuri, pot să se mobilizeze şi să-şi concentreze eforturile în detrimentul, poate, al altor modalităţi de petrecere a timpului liber. Considerăm că este de datoria noastră, a celor care avem ceva mai mulţi ani înaintea lor, să încurajăm astfel de evenimente, să-i atragem către acţiuni care stimulează dorinţa de cunoaştere, către valorile adevărate şi, bineînţeles, să-i premiem ori de câte ori avem ocazia”, a declarat preşedintele EXIMTUR, Lucia Nora Morariu.

 

Olimpiada CuGeT este un proiect iniţiat de Asociaţia Femeilor de Afaceri Cluj. Co-organizator: Vitrina Advertising. Co-producător: TVR Cluj. Proiect realizat cu sprijinul: EXIMTUR. Parteneri oficiali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Susţinut de: Liberty Technology Park Cluj, WÖRWAG Pharma România şi Nasticom. Cu sprijinul: PaperCups, Madd Electronics Group.

 

Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică şi non-profit, înfiinţată în 2004, la iniţiativa Mihaelei Rus, directorul general al Vitrina Advertising. Asociaţia este formată din femei cu afaceri proprii, funcţii de conducere în diverse companii ori care activează în profesii liberale. Printre proiectele desfăşurate de AFA se numără „Clujul are atitudine”, „Gala Excelenţei la Feminin”, „Ore în Dar”, „Mini-biblioteci pentru sănătate”, „Un oraş pentru o grădină”, conferinţele SHEnspire.

Mai multe informaţii: www.cuget.afacj.ro, www.afacj.ro , www.facebook.com/afacluj

Related posts

Leave a Comment