Interesul clujenilor pentru mașini electrice este tot mai mare. Din 2019 și până acum, a crescut de cinci ori numărul mașinilor electrice aflate în circulație pe străzile din Cluj-Napoca. Acest număr va crește și mai rapid, spun experții în domeniul auto, atunci când infrastructura de alimentare a mașinilor electrice va fi și mai dezvoltată.
Autoritățile locale fac eforturi pentru a încuraja transportul electric. Clujul a fost primul oraș din România care a pus în circulație autobuze electrice, iar până în 2030, întreg transportul public din oraș va fi nepoluant, spun reprezentanții administrației publice. Inclusiv Poliția Locală a fost dotată cu mașini electrice, iar taximetriștii sunt încurajați să își cumpere mașini nepoluante inclusiv prin alocarea de standuri preferențiale în cele mai bune zone din oraș, spune directorul Direcției de Dezvoltare Locală din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.
Numărul de mașini electrice va crește și mai mult la Cluj pe măsură ce se va dezvolta și infrastructura de alimentare, spune expertul în domeniu, Marius Zăhan.
ÎTransportul electric are, pe lângă caracterul nepoluant, și avantajul că este foarte ieftin. Un clujean care face naveta de la Gilău la Cluj-Napoca plătește doar câte doi lei pe zi pentru curentul consumat. Pe de altă parte, mașinile electrice rămân mai scumpe decât cele care consumă combustibili fosili.