Crește consistent ponderea comerțului on-line cu cărți

Pandemia a schimbat piața cărții din România. Librăriile on-line au început să aibă tot mai mulți clienți, atât pentru cărțile tipărite și apoi livrate prin curier, cât și pentru volumele în format electronic, descărcate pe diferite dispozitive de lectură. Estimările experților arată că volumul comerțului on-line va crește cu minim 10 la sută în acest an, comparativ cu 2019.

Comerțul cu cărți a început să se mute din ce în ce mai mult în on-line. Tonul a fost dat de librăriile din mall-uri. Acestea au fost închise în perioada stării de urgență, astfel că vânzările lor au fost făcute exclusiv prin intermediul site-urilor. Clienții librăriilor au cumpărat on-line cărți tipărite, însă au comandat și cărți electronice de pe site-urile editurilor. Ambele tipuri de vânzări au crescut, spre surpriza celor care credeau că era cărților tipărite a ajuns la final. În realitate, însă, foarte mulți oameni vor continua să cumpere volume tipărite, spune istoricul Eduard Boboc, directorul Muzeului Octavian Goga din Ciucea.

Cărțile electronice sunt utile, însă ele nu vor înlocui niciodată pe deplin cărțile tipărite, spune profesorul universitar Călin Felezeu, prodecanul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Cu toate acestea, mulți dintre tinerii cititori preferă să își facă lecturile de pe dispozitive electronice.

Experții în comerț electronic afirmă că piața cărții din România încă are un potențial mare de creștere. Consumul individual, calculat pe cap de locuitor, este mult mai mic decât din țări precum Ungaria sau Polonia.

Related posts

One Thought to “Crește consistent ponderea comerțului on-line cu cărți”

  1. […] comerțului electronic va crește consistent în România și în anul 2022. Specialiștii estimează că mai mult de […]

Leave a Comment