Coplata stârneşte un nou conflict între Ministerul Sănătăţii şi pacienţi. Introducerea unor taxe noi pentru serviciile medicale este văzută de Ministerul Sănătăţii ca o aliniere la politica europeană în domeniu, realizată pentru a veni în sprijinul pacienţilor. Pentru plătitorii acestor taxe, respectiv pacienţii, ele nu sunt decât noi biruri puse pe spatele românilor.Cinci lei pentru vizita la medicul de familie, zece lei pentru consultaţia din policlinică şi 50 de lei pentru o perioadă de spitalizare. Acestea vor fi contribuţiile directe ale pacientului, după introducerea sistemului de coplată în sistemul sanitar.
Cei mai mulţi dintre pacienţi susţin că România are nevoie de un sistem de coplată în sănătate, însă nu în forma actuală. Ei spun că sistemul de coplată propus nu poate fi aplicat la în România.
“Această coplată, în momentul de faţă o considerăm încă un bir pe spatele românilor. Nu că nu am fi de acord cu acest sistem de coplată, dar în alte condiţii. Când se oferă o alternativă la asigurare, când avem de ales un contract individual de asigurări de sănătate, nu în condiţiile în care se caută acoperirea acelor găuri financiare”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Ministerul Sănătăţii: Coplata nu va fi decât în beneficiul pacienţilor
Dacă pacienţii nu sunt de acord cu actuala propunere de sistem de coplată, Ministrul Sănătăţii susţine că introducerea coplăţii a fost gândită tocmai pentru a veni în ajutorul beneficiarilor sistemului de sănătate.
“Scopul principal nu este acela de a aduce resurse financiare suplimentare în sistem. Nu neg că acest lucru se va întâmpla dacă se implementează, nu neg că acele resurse financiare nu ar fi necesare. Principalul scop este însă, aşa cum au gândit Franţa şi Germania, de a regla circuitul pacienţilor, de a modera acest sistem. De a crea mecanisme prin care circuitul pacientului, care are tendinţa de a se adresa spitalului şi pentru cazuri care se pot trata la un nivel mai mic, de exemplu la medicul de familie, să fie moderat” a declarat Ministrul Sănătăţii Cseke Attila
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un tichet pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia.
Valoarea totală a coplăţii plătite sub formă de tichet nu va depăşi 600 de lei de persoană anual. Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, coplata va intra în vigoare de la 1 iulie 2010.