Constituția Norvegiană din 1814, prezentată la UBB

Universitatea Babeş-Bolyai, împreună cu Departamentul de Limbi şi Literaturi Scandinave, din cadrul Facultăţii de Litere şi cu sprijinul Ambasadei Regale a Norvegiei în România, organizează două întâlniri cu scriitorul norvegian Edvard Hoem, cu tema ,,Constituţia Norvegiană din 1814 –fundament pentru o societate modernă şi democratică”.Prima întâlnire va avea loc luni, 24 noiembrie, începând cu ora 16.00, la Sala Club din cadrul Colegiului Academic al UBB (str. Emmanuel de Martonne nr.1). Evenimentul va fi moderat de Claudiu Pădurean. Cea de-a doua prelegere se va desfăşura marţi, 25 noiembrie, ora 10.00, în Sala Grimm, de la Facultatea de Litere (str.Horea nr.31). Aceasta va fi susţinută în limba norvegiană pentru studenţii programului de limbă şi literatură norvegiană.

Discursurile susţinute de scriitorul Edvard Hoem vor avea ca tema ,,Constituţia Norvegiană din 1814 –fundament pentru o societate modernă şi democratică”. El va discuta subiecte importante legate de dezvoltarea Norvegiei ca o societate modernă și democratică, având la bază constituția din 1814. Pe parcursul unui an turbulent, Norvegia a adoptat prima sa constituție în data de 17 mai 1814. Constituția norvegiană este cea mai veche din Europa și încă se află în uz. Aceasta a fost modificată de mai multe ori, dar niciodată nu a fost înlocuită de un nou document constituțional.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, Academia de Științe Economice și Universitatea București. Proiectul este finanțat prin EEA și Norway Grants și Fundația pentru Literatură Norvegiană în Străinătate (NORLA).

La evenimente sunt invitaţi să ia parte reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic, jurnalişti şi instituţii publice.
Universitatea Babeş-Bolyai este singura universitate din România care are un program de licență în Limbă și Literatură Norvegiană, încă din 1991, fiind nucleul departamentului care a fost ulterior deschis în 2001. De-a lungul anilor, a devenit un centru important pentru promovarea culturii și limbii norvegiene în rândul studenților și publicului larg din România.

Related posts

Leave a Comment