Comunitatea Moldovenilor din Quebec reacţionează la manipulările politice de la Chişinău

Comunitatea Moldovenilor din Quebec reacţionează la acuzaţiile aduse de publicaţia comuniştilor „Moldova Suverană” de la Chişinău. Într-un comunicat semnat de preşedintele organizaţiei basarabenilor din Canada, ajuns pe adresa redacţiei noastre, se fac precizările de rigoare. Amintim că publicaţia ClujToday a fost cea care a sesizat, în materialul recent publicat „Proiectul Pasat-Cantarean din Republica Moldova produce victime colaterale”, despre încercările de discreditare a unor personalităţi basarabeni şi destrămarea electoratului românesc şi democrat din străinătate.”La o conferinţă de presă organizată la Chişinău în ziua de 5 iulie 2010, preotul Alexei Mironaş a susţinut că „ideea de a deschide în Canada o biserică creştin-ortodoxă cu oficierea slujbelor în limba română aparţine preşedintei comunităţii moldovenilor din Canada, Ala Mîndîcanu” şi că Dlui vine în oraşul Montréal „la cererea dnei Ala Mîndîcanu şi a mai multor creştini care se află acolo…” Această afirmaţie nu corespunde realităţii. Nici subsemnata, nici consiliul CMQ nu au formulat în acest sens nicio idee, nu au înaintat nicio cerere şi nu au lansat nicio iniţiativă.
Menţionăm că CMQ a fost înregistrată în 2008 şi activează în baza legislaţiei Canadei şi a
provinciei Québec, fiind o organizaţie non-profit, non-religioasă şi non-politică. Conform
statutului CMQ, oferim susţinere informaţională şi de alt gen noilor veniţi din Republica
Moldova indiferent de apartenenţa lor religioasă sau etnică (români, ucraineni, ruşi, găgăuzi, polonezi, evrei etc.) şi organizăm evenimente de ordin cultural şi informativ. Oricine se poate informa asupra activităţilor noastre pe site-ul www.moldovaquebec.ca
Dorim să precizăm că, în cazul preotului Mironaş, o organizaţie neguvernamentală din Chişinău ne-a adresat rugămintea de a ajuta un emigrant, de meserie preot, să se integreze în societatea canadiană. Am răspuns oficial că „în conformitate cu statutul său şi în măsura posibilităţilor,
CMQ poate oferi Dlui Alexei Mironaş şi familiei sale sprijin informaţional în vederea integrării
eficiente în societatea canadiană”. Am mai menţionat că la Montréal sunt peste 3 mii de familii provenite din Republica Moldova şi că aici există 7 biserici ortodoxe de limba română, precum şi o serie de biserici de limbile rusă şi ucraineană.
Speculaţiile apărute în mass-media din Republica Moldova nu vin decât să tulbure atmosfera de deschidere şi întrajutorare ce domneşte în sânul comunităţii noastre.
Atragem atenţia opiniei publice că în viitorul apropiat, conform noului Cod Electoral, vom
organiza pentru prima oară o secţie de votare la Montréal, pentru ca cetăţenii noştri din Canada să poată participa la referendumul din 5 septembrie 2010. În aceste condiţii de maximă responsabilitate pentru viitorul european al Republicii Moldova, sperăm că autorităţile de la Chişinău, partidele politice şi mass-media vor da dovadă de înţelepciune şi spirit constructiv pentru a consolida rândurile cetăţenilor moldoveni aflaţi în străinătate şi a-i încuraja să vină la urnele de vot.
În numele Consiliului Asociaţiei „Comunitatea Moldovenilor din Québec”. Ala Mîndîcanu.Preşedinte CMQ.9 iulie 2010.Montréal, Canada”

Related posts

Leave a Comment