Clujul va găzdui congresul Federal Union of European Nationalities (FUEN)

Cel de-al 17-lea Congres al FUEN – Federal Union of European Nationalities va fi organizat la Cluj-Napoca, în perioada 17-21 mai. Anunţul a fost făcut de preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.

Cu această ocazie, formaţiunile membre ale FUEN vor discuta şi despre strategia de promovare a iniţiativei Minority Safety Pack, care urmăreşte implicarea instituţiilor Uniunii Europene în garantarea drepturilor minorităţilor naţionale. FUEN este cea mai importantă federaţie a organizaţiilor minorităţilor naţionale din Europa. Federaţia reuneşte 90 de entităţi politice din 32 de state. Din România, UDMR, Partidul Civic Maghiar, Forumul Democrat al Germanilor din România şi Fara Armânească sunt formaţiunile membre ale FUEN.

 

”În câteva state, şi România este un exemplu, există o abordare dogmatică a drepturilor minorităţilor; autorităţile spun că este un model pe plan european, dar noi, în special minoritatea maghiară, ştim că nu este aşa”, a spus Vincze Lorant, preşedinte FUEN şi reprezentant al UDMR. El a adăugat că reprezentanţii maghiarilor ardeleni doresc ca Uniunea Europeană să devină garantul drepturilor minorităţilor, care însumează 60 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene. Pentru ca iniţiativa Minority Safety Pack să fie discutată în Parlamentul European este nevoie ca iniţiativa legislativă cetăţenească să fie susţinută de minim un milion de semnături ale cetăţenilor Uniunii Europene. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, spune că estimează că minim 200.000 de semnături vor fi strânse de formaţiunea sa.

Related posts

Leave a Comment