Clujul rămâne cea mai scumpă piață imobiliară din România: ”Am vândut apartamente cu 4 000 de euro/mp!”

Clujul este cea mai scumpă piață imobiliară din România. Prețul mediu a ajuns la 2050 de euro pe metrul pătrat, însă ”sunt și proprietăți care au fost vândute la prețul de 4000 de euro pe metrul pătrat”, după cum spun reprezentanții unei agenții imobiliare. Specialiștii în domeniu estimează că prețurile vor crește și mai mult, în condițiile în care oferta de apartamente rămâne mai mică decât cererea.

În ultimii 10 ani, valoarea proprietăților imobiliare din Cluj a crescut constant. Chiar și în perioada stării de urgență, prețurile proprietăților imobiliare au crescut, chiar dacă mai moderat decât în alte perioade de timp. Acum, cumpărătorii sunt precauți, pentru că scumpirea materialelor de construcție a dus la o creștere și mai mare a prețurilor, spune reprezentanta celei mai mari agenții imobiliare din Cluj, Napoca Imobiliare, Ioana Oltean.

Nu a crescut doar prețul apartamentelor, ci și prețul spațiilor comerciale. Însă, în contextul în care cumpărătorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, ei iau mai încet decizia de a investi, afirmă reprezentantul unei alte agenții imobiliare.

Prețul proprietăților imobiliare va crește și pentru că Clujul atrage noi locuitori. A apărut un adevărat ciclu de creștere: companii importante vin la Cluj pentru că găsesc forță de muncă bine pregătită, angajații bine plătiți vor să își cumpere apartamente sau case, iar prețurile proprietăților imobiliare crește tocmai pentru că există cerere. Această tendință se va menține, pentru că Clujul este considerat drept cea mai dinamică metropolă a României, spun experții.

Creșterile de piața imobiliară și-a putea domoli ritmul dacă ar fi realizate proiecte de mari dimensiuni. Reprezentanții administrației locale au lansat, încă din 2006, ideea construirii unor cartiere rezidențiale, care să includă și locuințe ieftine pentru tineri. Însă proiectele cartierelor Lombului, Tineretului sau Soporului au rămas, deocamdată, doar pe hârtie.

Foto: Dana Vîrbănescu

Related posts

Leave a Comment