Clujul a devenit un centru de elită în domeniul fertilizării in vitro

Clujul a devenit unul dintre cele mai importante centre din România în domeniul fertilizării in vitro. Această procedură poate fi realizată atât la clinici de stat, cât și la clinici private. Foarte multe dotări din acest domeniu au fost cumpărate cu ajutorul fondurilor europene.

Tot mai multe cupluri din zona Clujului apelează la tehnica fertilizării in vitro, din cauza incapacității de a concepe un copil pe cale naturală. Cauzele pentru această incapacitate sunt multiple și țin de la factorii genetici la stilul de viață. Însă există soluția fertilizării in vitro, care este disponibilă atât în clinicile de stat și în cele private, care beneficiază de cadre medicale pregătite la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”.

Una dintre cele mai performante echipe este cea formată de profesorul Florin Stamatian, care a transformat Clinica de Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență într-un centru dotat la cele mai înalte standarde mondiale. Experții în domeniu spun că echipamentele și cunoștințele de care dispun specialiștii clujeni sunt atât de avansate, încât, prin intermediul intervenției la nivel genetic, cuplul de părinți ar putea alege detalii precum culoarea ochilor copiilor sau culoarea părului. Totuși, profesorul Florin Stamatian spune că nici unul dintre medicii clujeni nu ar accepta să efectueze astfel de intervenții, din motive care țin de etica medicală.

Costurile acestei proceduri medicale variază de la clinică la clinică, însă, în general, ele sunt de ordinul a 2 – 4.000 de euro. Nu există, din motive care țin de protecția vieții private a familiilor, statistici oficiale legate de numărul cuplurilor care apelează la această procedură în Cluj, însă estimările neoficiale arată că cifra poate ajunge la câteva mii pe an.

Related posts

Leave a Comment