Corina Creţu a remarcat că această situaţie a apărut în contextul în care şi în exerciţiul financiar anterior Regiunea de Nord-Vest a reuşit să absoarbă 407 de milioane de euro din cele 450 care îi fuseseră alocate, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie de 91 la sută. De asemenea, Corina Creţu a anunţat că, la nivel naţional, toate autorităţile de management şi de control a fondurilor europene au fost acreditate, iar România nu mai are grad zero de absorbţie a fondurilor europene, pentru că, deja, Comisia Europeană a plătit facturi în valoare de 95 de milioane de euro şi are în analiză facturi de încă 50 de milioane de euro.
De asemenea, comisarul european pentru dezvoltare regională a menţionat că România a îndeplinit deja 17 dintre condiţionalităţile ex ante şi mai are de îndeplinit încă cinci. Dintre acestea, una, cea legată de inovare, este pe cale să fie ridicată. Corina Creţu a atras atenţia că statele membre ale Uniunii Europene mai au la dispoziţie doar două luni pentru a îndeplini toate condiţionalităţile, iar în caz contrar colegiul Comisiei Europene va discuta despre suspendarea unor linii de finanţare.
Comisarul european Corina Creţu şi-a reînnoit mesajul că membrii Comisiei Europene descurajează statele membre să suprareglementeze domeniul legate de absorbţia fondurilor europene. Ea a dat ca exemplu fondurile de coeziune, unde, pe lângă cele 600 de pagini ale regulamentului adoptat de Comisie, autorităţile naţionale au adăugat încă 2.000 de pagini de ghiduri.
Citiţi mai mult AICI