
O echipă multiculturală
Antrenorul Cluj Crusaders, Rafel Ruiz, e mexican de origine. Îi place să spună despre echipa sa că este una multiculturală. Aceasta pentru că membrii ei sunt din Franța, Germania, Olanda, SUA, Cehia și România. Acum, Cluj Crusaders are 40 de membri, în condițiile în caredar o echipă completă pe teren, în mod oficial, trebuie să aibă 45 de sportivi. “Anul acesta sper să atingem acest număr”, mai spune antrenorul clujenilor.
“E nevoie de multă disciplină, multă pregătire și pasiune pentru acest sport. E un sport complex, nu numai de forță, de coliziune, ai nevoie de multă inteligență. Sunt multe de făcut, iar deciziile se iau rapid, în câteva secunde, dacă nu ești concentrat, e imposibil să faci un meci bun. E mai mult un sport de stategie decât unul de forță, de contact”, spune Rafael Ruiz. “Ca pregătire și nivel, putem vorbi de echipa Cluj Crusaders ca fiind una profesionistă, însă niciunul dintre sportivi nu este plătit, deci din acest punct de vedere se încadrează la sportivi amatori”, a ținut să precizeze antrenorul.
Promovează fotbalul american în România
Acum, în România, la fotbal american există numai categoria de seniori, de la 18 ani în sus, până la cât poate jucătorul. “Dacă ai 40 de ani și o condiție fizică bună, poți să joci. Nu există o limită de vârstă”, a precizat Rafael Ruiz. Însă Cluj Crusaders se gândește și la viitor, de aceea a avut primele întâlniri cu părinți și copii din Cluj pentru constituirea unei echipe de juniori. Începutul l-au făcut acum doi ani, când au organizat un turneu pentru copii, la o școală din Cluj, cu clasa a III-a și a IV-a. “Au jucat o versiune fără contact, cu steaguri (flag footbal), care a fost de succes. Acum vrem să înceapem cu o categroie mai mare de vârstă, 14-16 ani”, a mai spus Ruiz. Astfel, ei vor să “crească” jucători pentru echipa de seniori. Pe lângă jucători, au nevoie și de fani, care să susțină acest sport.