În Cluj-Napoca, autoritățile vor să stimuleze reconectarea la sistemul de termoficare. Una dintre cele mai controversate măsuri luată de Primărie a fost interzicerea instalării de noi centrale termice de apartament, pe motiv că aceastea sunt foarte poluante.
Clujul și-a păstrat regia de termoficare, pe care a modernizat-o, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, noile centrale termice au instalații de cogenerare, ceea ce înseamnă că produc simultan energie termică și electrică. De aceea, zeci de mii de locuințe au rămas conectate la rețeaua de termoficare. Totuși, alte zeci de mii de familii din Cluj și-au instalat centrale termice de apartament, pentru că oamenii doresc să își controleze costurile și confortul de care se bucură. Însă, pe viitor, instalarea unor asemenea centrale de apartament nu va mai fi posibilă, pentru că autoritățile locale au decis să le interzică, pe motiv că acestea ar fi poluante.
Proprietarii noilor apartamente construite au varianta de a-și cumpăra o centrală termică de scară sau bloc ori de a se contecta la sistemul centralizat de termoficare. Decizia votată de Consiliul Local nu înseamnă că centralele de apartament deja în funcțiune trebuie oprite. Însă, cu toate acestea, inițiativa primarului Emil Boc a stârnit vii controverse. Unii dintre critici au numit-o drept o măsură comunistă, pentru că limitează libertatea de decizie.
Alții spun că statul este un foarte prost administrator, iar această inițiativă este total nepotrivită, în condițiile în care sistemele centralizate de termoficare din orașe precum Bucureștiul ori Timișoara au funcționat atât de prost, încât o mulțime dintre locuitorii celor două orașe au rămas fără apă caldă pentru perioade lungi de timp.
CITEȘTE ȘI:
Parc fotovoltaic de o jumătate de milion de euro, pentru Termoficarea clujeană
Doar 67 de orașe românești mai au sistem centralizat de încălzire. Cluj-Napoca se numără printre ele