Clubul clujean de robotică, ABSO-Tech, în lupta pentru premiul Campionatului Național

Clubul clujean de robotică, ABSO-Tech, înființat în cadrul Liceului teoretic „Petru Maior” din Gherla, participă, în acest weekend, la Campionatul Național de Robotică, de unde speră să întoarcă învingători și de această dată.

Echipa a reușit calificarea la faza națională, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, în urma etapei regionale a competiției FIRST Tech Challenge, susținută de Asociația „Nație prin educație”, la care au participat 38 de echipe din 12 județe din regiunea Transilvaniei, desfășurate la Innovation Park din Cluj-Napoca.

„Acesta este al cincilea an, pentru noi, în competiția FIRST Tech Challenge, organizat de către Asociația „Nație prin educație”, o asociație care colaborează cu echipe din state, deci, practic, de acolo a venit ideea acestui concurs. În fiecare an regulamentul se schimbă, anul acesta concursul fiind organizat sub formă de ligă. Astfel, în baza puntajului și în baza caietului de sarcini, noi am luat premiul 1 pentru Motivate Award și atunci am fost, clar, propulsați pentru etapa națională”, explică directoarea Liceului teoretic „Petru Maior” din Gherla, Cosmina Forț.

„Pe parcursul acestor ani am evoluat destul de mult și am ajuns, doi ani consecutiv, la un astfel de concurs de robotică din State, unde participarea este posibilă doar în baza unei invitații pe care noi am primit-o datorită performanțelor obținute. Sperăm să ajungem acolo și anul acesta” ne spune d-na Forț.

Ce îi determină pe tineri să aleagă robotica

„Când am ales să mă înscriu în club a fost un val foarte mare de entuziasm și faptul că nu s-a menționat vârsta și am decis să profit de chestia asta, chiar dacă mi-a fost foarte frică la început. Pentru mine era o lume nouă, dar dorința de cunoaștere a fost mult mai puternică. M-a atras foarte tare programarea robotului. Este un sentiment de nedescris atunci când robotul face o anumită mișcare și tu știi că tu ai fost cel care a scris codul și că acea mișcare ți se datorează. Sigur, am avut parte și de susținerea părinților, pentru că sora fiind studentă la litere, cumva i-a determinat pe părinți să mă îndrume spre un alt domeniu, mai tehnic” destăinuie Lorena, elevă în clasa a VII-a.

„Acesta este al treilea an de când sunt membru al echipei ABSO-Tech. Eu încă de mic am fost pasionat de programare și niciodată nu mi-a plăcut să îmi petrec timpul liber neproductiv. Astfel, în clasa a VIII-a, cu încă un prieten, dezvoltam aplicații pentru telefon, am și lansat două aplicații, iar în liceu m-am îndreptat spre robotică pentru că m-am gândit că e un cadrul organizat în care pot să îmi arăt talentele”, spune și Gabriel, elev în clasa a XII-a.

Costurile uriașe ale pasiunii pentru robotică

Satisfacția și perspectivele roboticii pot fi, într-adevăr majore, dar până acolo, pasiunea pentru acest domeniu implică și costuri uriașe, raportate la țara noastră. Spre exemplu, doar pentru piesele robotului care participă în competiția din acest an, suma ajunge la 5.000 de dolari.

Potrivit membrilor clubului din Gherla, marele lor noroc a fost comunitatea de români care i-a observat și i-a susținut anul trecut în State, pentru că anume ei au fost cei care s-au asigurat ca aceste piese pentru robot să ajungă în timp util la ABSO-tech și tot ei au fost cei care au suportat costurile pieselor.

„Dacă gândim costurile la un concurs pe plan local, atunci vorbim de sume cuprinse între 1.000 – 2.000 de lei, pentru transport, mape, materiale promoționale. Dacă ne gândim la o deplasare la Națională, ne costă în jur de 10.000 de lei, pentru că acolo discutăm deja și de cazarea copiilor, iar echipele noastre nu sunt formate din puțini membri, sunt 20 de membri. Costurile sunt foarte mari, într-adevăr… În primul an când am fost în America, de exemplu, am cheltuit cam 20.000 de dolari. Din acest motiv mizăm foarte mult pe implicarea sponsorilor” susține Cosmina Forț.

Avantajele roboticii pentru membrii clubului

Pe lângă oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile și de a acumula noi cunoștințe, membrii clubului de robotică își dezvoltă personalitatea și își depășesc inhibițiile.

„Am ocazia de demonstra că și fetele pot face robotică, nu doar băieții, dar cea mai mare ocazie este aceea de a ieși din zona de confort, iar ABSO-Tech m-a ajutat să nu mai fiu acea persoană sfioasă care eram” ne spune Lorena.

„Personal, robotica m-a ajutat, cel mai mult, pe partea non-tehnică. Mă refer aici la lucrul în echipă, perseverență, gestionarea emoțiilor. Eu fiind driver, adică persoana care conduce robotul, de trei sezoane, emoțiile sunt la cote maxime când ajungi în finale și este important să știi cum să le gestionezi pentru a fi atent la ceea ce ai de făcut. De asemenea, începând din această toamnă voi fi student pe Data Science, în Olanda, iar pasiunea pentru robotică, cred că a contribuit și ea la această realizare” susține Gabriel.

Campionatul Național de Robotică

Weekendul acesta (22-24 martie 2024), la centrul Agora din Iași va fi etapa națională a campionatului de robotică FIRST Tech Challenge Romania, ce are ca partener fondator BRD – un program de educație STEM și antreprenoriat în robotică pentru liceeni. Primele 60 de echipe calificate din toată țara (dintre cele peste 200 care s-au înscris și au participat la etapele regionale) vor concura pentru a se califica la campionatul mondial din Houston.

„A fost o zi plină de energie și bucurie, în care am reușit să ne susținem interviul, prezentându-ne echipa și activitatea noastră din cadrul acestui sezon. Am jucat primul nostru meci alături de Team RO001 Xeo Alba Iulia unde am câștigat cu un punctaj de 267 puncte. Suntem entuziasmați și așteptăm să vedem rezultate frumoase în zilele următoare”, au transmis reprezentanții clubului de robotică, după prima zi a Competiției Naționale.

În pregătirea pentru Campionatul Național, tinerii au participat la mai multe etape de concurs, dar și la mai multe activități demo, ultima dintre ele fiind cu doar două săptămâni înainte de a pleca la București. Este vorba despre cea de-a treia ediție a The ABSO-Demo, care a avut loc la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și a reunit echipele înainte de etapa națională, pentru a-și verifica roboții și a crea legături strânse de prietenie.

Related posts

Leave a Comment