Ciocniri între protestatari şi forţele de ordine la Palatul Parlamentului


Spiritele s-au încins la Parlament. Mai mulţi protestatari au încercat să intre cu forţa în curtea Palatului Parlamentului. Sindicaliştii s-au îmbrâncit cu jandarmii în care au aruncat cu sticle cu apă şi au spart un monitor pe care urmăreau dezbaterea moţiunii. Oamenii au protestat faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern şi au susţinut moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Boc.
Un nou scandal la Parlament. După ce luni senatorii şi deputaţii s-au certat în timpul votului pentru posturile de judecător la Curtea Constituţională, astăzi scandalul s-a mutat la porţile instituţiei. Mai mulţi participanţi la protestul de la Parlament au încercat să forţeze intrarea în clădire şi s-au îmbrâncit cu jandarmii în timp ce doreau să intre împreună cu reprezentanţi ai PSD. Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre, protestatarii s-au îmbrâncit şi au aruncat cu apă în jandarmi. Conflictul a fost atenuat iniţial de jandarmi, însă a izbucnit din nou, ulterior. Protestatarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine care încercau să menţină cordonul.
Jandarmii aflaţi în curtea Palatului Parlamentului s-au grupat în dispozitiv şi au format un lanţ în interior, în dreptul porţii de acces. Oamenii s-au călcat în picioare, iar unii dintre ei au căzut, o femeie fiind scoasă din mulţime de forţele de ordine.
Protestatarii au aruncat cu sticle cu apă în jandarmi şi spre un monitor unde urmăreau discursul din Parlament al premierului Emil Boc, iar monitorul s-a spart.
Protestatarii au blocat traficul pe Bulevardul Izvor
De la porţile Palatului Parlamentului, o parte dintre protestatari s-au mutat pe stradă, blocând traficul rutier. ”A fost o acţiune spontană şi s-a evitat intrarea în forţă”, a declarat Marius Militaru.
Poliţia rutieră a Capitalei a decis oprirea traficului rutier pe bulevardul Izvor din Capitală, între bulevardul Libertăţii şi strada B. P. Haşdeu, şi pe Calea 13 Septembrie, ca măsură pentru siguranţa participanţilor la protestul sindical. Traficul a revenit la normal după câteva ore.
Protestarii au fluierat, au scandat împotriva Executivului şi a preşedintelui Traian Băsescu şi au agitat pancarte cu mesaje ca „Ceauşeştii împuşcaţi/Ăştia merită spânzuraţi” sau „Băsescu, călăul bătrânilor”.
18 protestatari au avut nevoie îngrijiri medicale de la echipa medicală a Ambulanţei Bucureşti. Trei dintre ei au fost transportaţi la Spitalul Universitar.
Participanţii la mitingul sindical de marţi de la Palatul Parlamentului au fost înlocuiţi, începând cu ora 11.00, de schimbul doi de protestatari, din pricina caniculei şi a dorinţei organizatorilor de a acoperi intervalul orar 9.00-16.00.
Cele cinci confederaţii sindicale au organizat marţi, în ziua votului asupra moţiunii de cenzură, între orele 9.00 şi 16.00, un miting de protest la Palatul Parlamentului la care au participat miii de persoane. CNS „Cartel ALFA” şi CSDR au pichetat intrările la Senat, Calea 13 septembrie, iar CNSLR – Frăţia, BNS şi CSN „MERIDIAN” au pichetat intrările la Camera Deputaţilor de la Izvor.
În timpul mitingului, membri ai celor cinci confederaţii sindicale au asistat la lucrările Legislativului şi au urmărit, în calitate de invitaţi, derularea tuturor procedurilor de vot din balcoanele sălii de plen. Şi participanţii la mitingul organizat afară au putu urmări desfăşurarea acţiunilor din Palatul Parlamentului, pe patru ecrane.
Liderul PSD, Victor Ponta, şi Adrian Năstase, urmaţi de alţi membri PSD, au coborât marţi printre miile de sindicalişti care s-au adunat la Parlament pentru mitingul ce va avea loc în paralel cu dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură. Ponta le-a transmis oamenilor adunaţi în jurul Palatului Parlamentului să protesteze împotriva măsurilor de austeritate asumate de Guvern „să aibă încredere că ne zbatem pentru ei acolo înăuntru (în Parlament, n.r.) şi că până la urmă o să câştigăm”.
Întrebat ce le transmite celor de la PDL în ziua votului moţiunii de cenzură, Ponta i-a îndemnat să aibă curajul să coboare şi ei printre protestatari. „Să vină aici printre oameni, dacă au curaj, şi să nu intre prin garaj, ca domnul Boc”, a declarat liderul PSD.
Parlamentarii dezbat şi votează astăzi moţiunea de cenzură inţiată de Alianţa PSD + PC. Intitulată “Opriţi genocidul social”, moţiunea de cenzură a PSD acuză Guvernul Emil Boc, dar şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru situaţia economică gravă în care se află România şi pentru tăierea pensiilor şi salariilor. Documentul are drept un motto din Eminescu: „Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?”.
Atât parlamentarii PDL, cât şi cei ai PSD şi PNL votează astăzi având deasupra capului spectrul excluderii din propriul partid. Pedeliştii l-au dat deja afară pe Daniel Oajdea şi au avertizat că vor face la fel cu orice alt rebel, liberalii şi social-democraţii – care vor vota cu bilele la vedere – spun că vor sancţiona şi ei orice defecţiune.
Pentru ca Guvernul să cadă, 236 de parlamentari trebuie să voteze în favoarea moţiunii de cenzură. În acest moment, Opoziţia are nevoie să mai obţină în jur de 20 de voturi de partea sa.

Related posts

Leave a Comment