
Clujul are de azi un centru pilot de arhitectură ce are rolul de a evalua plusurile și minusurile orașului atât din punct de vedere arhitectural, dar și dezvoltarea lui din ultimii 20 de ani. Proiectanții doresc să sublinieze importanța existenței unui asemenea centru permanent în Cluj, care să implice atât administrația publică, cât și asociațiile de locatari și beneficiarii sau proiectanții.Timp de trei săptămâni, din 24 noiembrie până în 13 decembrie, cetățenii clujeni au ocazia să își exprime părerea cu privire la neajunsurile sau calitățile arhitecturii orașului. Concluziile vor fi notate pe o hartă interactivă cu plusuri și minusuri de care se va ține cont pe viitor, susțin coordonatorii proiectului. Modelul a fost luat din țările vest-europene, iar în România a mai avut loc inființarea unui asemenea centru la București. În cazul unor reacții pozitive din partea publicului și a autorităților, se va inființa un centru arhitectural care să funcționeze și să fie la dispoziția locuitorilor municipiului permanent.
Tiberiu Bucșa, reprezentatul uneia dintre firmele coordonatoare, a afirmat :„spațiul în care ne aflăm acum va fucționa timp de trei săptămâni ca o simulare a ceea ce înseamnă un centru de arhitectură, un model sau o tipologie care este foarte des întâlnită în orașele care au mai multă experiență în a administra.(…) E un cumul de informație și dezbatere, respectiv, din toate domeniile care influențează orașul, administrația, proiectanții, asociații de profil, beneficiari de la cetățeni de rând până la cei din anumite zone”.
Pe tot parcursul acestor trei săptămâni, la centrul amplasat pe bulevardul Eroilor, numărul 16, vor avea loc expoziții, vizualizări și dezbateri între firmele coordonatoare, presă și alți factori implicați. Aceste dezbateri au ca temă evoluția Clujului din 1989 până azi și schimbările arhitectonice de viitor ale orașului. De asemenea, va fi lansat și un site al centrului arhitectural, www.plusminuscluj.wordpress.com, la care să aibă acces publicul larg.
Inițiativa a fost luată de trei firme coordonatoare, madeincluj, coopcluj si concertarecluj, care îi au ca parteneri pe Oar Transilvania, Energolux și Energobit schreder.