Centrele pentru migranţi de la Cluj şi Şomcuta Mare se ocupă de refugiaţi pe bani europeni

Două centre regionale destinate integrării migranţilor au fost deschise, la Cluj-Napoca şi Şomcuta Mare, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene, în valoare de 600.000 de euro. Proiectul este destinat atât refugiaţilor, care vin din zone de conflict, mai ales din Siria în ultima vreme, precum şi resortisanţilor, care sunt cetăţeni care provin din state din afara Uniunii Europene şi care se află în România cu diferite scopuri, potrivit RFI România.

Centrele acordă migranţilor asistenţă pe mai multe paliere şi domenii. Cine sunt beneficiarii celor două centre, din Cluj-Napoca şi Şomcuta Mare, spune Ana Luduşan, preşedintele Ligii Apărării Drepturilor Omului din Cluj, organizaţia care gestionează proiectul.

 

“Avem mai multe tipuri de beneficiari. Avem beneficiarii direcţi, care sunt beneficiarii de protecţie internaţională, care în limbajul comun se numesc refugiaţi sau au protecţie subsidiară, care înseamnă că nu se pot întoarce în ţara lor, şi atunci îi protejează statul român, dar condiţiile lor de şedere sunt mai restrânse decât cele ale refugiaţilor. Refugiaţii au toate drepturile cetăţeanului român”, a precizat Ana Luduşan.

 

Serviciile oferite în aceste centre sunt de asistenţă materială, juridică, psihologică şi medicală, învăţarea gratuită a limbii române, orientare culturală şi mediere profesională, dar şi integrare în muncă. De asemenea, copiii primesc rechizite şi sunt ajutaţi să se integreze în sistemul de învăţământ. Grupul ţintă îl reprezintă aproximativ 3.000 de refugiaţi, din Siria, Palestina, state africane, dar şi resortisanţi din state din afara UE, aflaţi în România la studii sau la muncă.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment