Cel mai celebru pictor român în viață expune la Cluj. Nicolae Maniu revine după 18 ani cu o expoziție personală

Cel mai celebru pictor român în viață, Nicolae Maniu, revine în Cluj, orașul studenției sale, cu o expoziție personală. Este pentru a doua oară în ultimii 25 de ani când pictorul stabilit la Paris organizează o expoziție la Cluj. Ultima a fost în anul 1996. Nicolae Maniu a fost primul pictor român care a reușit să depășească bariera psihologică de un milion de dolari din vânzarea tablourilor sale.Expoziția de la Cluj are un caracter jubiliar și marchează aniversarea a 70 de ani de viață ai marelui pictor. Clujenii au ocazia să admire 92 de lucrări, provenite din colecția muzeului, din cea a artistului, dar și din colecții private din România și din Occident. Aceste lucrări ilustrează toate etapele creației sale, spune Nicolae Maniu.

„Ideea unei astfel de retrospective o am de multă vreme, mai ales că eram mai tot timpul întrebat în Cluj când voi mai expune aici. Este cea mai mare expoziţie a mea din toată viaţa şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor care chiar şi pe mine mă impresionează”, a declarat pictorul Nicolae Maniu.

Printre lucrările din expoziţie se regăsesc primul tablou în ulei al pictorului – o copie după Nicolae Grigorescu realizată de Nicolae Maniu la 15 ani, cel mai recent, creat în octombrie 2013 şi intitulat „Ultima cruciadă”, precum şi impresionantele „Poarta Purgatoriului”, „Sub semnul Vărsătorului”, „Vise interferente”, „Tentaţia convertirii” sau ”Capcana de îngeri”.

Marele pictor suprarealist a început, în ultimii ani, să ofere reduceri consistente colecționarilor de artă din Cluj. Ei pot să cumpere tablourile sale la o treime din prețul cerut de galeriile de artă pariziene. Nicolae Maniu spune că dorește să sporească patrimoniul cultural al orașului său și adaugă că, din 2008 încoace, cele mai multe dintre lucrările pe care le-a realizat la Paris au fost cumpărate de clujeni.

Ca un element inedit, pe lângă tablourile lui Nicolae Maniu, vizitatorii expoziției pot admire și bronzuri, realizate de artistul născut la Turda în perioada studenției. Nicolae Maniu este stabilit în Occident din anul 1983, însă afirmă că se gândește la posibilitatea de a reveni definitiv la Cluj.

Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept “cel mai vândut pictor român”, s-a născut în urmă cu 70 de ani în Turda şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj, secţia sculptură. A început să practice însă pictura, ajungând în scurtă vreme la o concepţie artistică proprie a spaţiului pictural pe care o va păstra pe întreg parcursul carierei sale. Începând cu 1971, a participat cu lucrări de pictură la multe expoziţii de grup regionale şi naţionale, şi mai apoi internaţionale organizate la Philadelphia, Boston, Moscova, Berlin. În anul 1983 s-a stabilit la Köln (Germania), iar din 1993 trăieşte la Paris (Franţa).

Prima lucrare de referinţă achiziţionată în străinătate a fost tabloul „Omagiul lui Dürer”, aflat din anul 1983 în colecţia Muzeului „Albrecht Dürer” din Nürnberg. A avut numeroase expoziţii de grup şi personale în oraşe din Germania, Elveţia, Austria, Olanda, Franţa, iar din 1986 a participat cu regularitate la Saloanele tradiţionale din Paris. Lucrările sale au fost prezentate în diferite galerii la Târguri Internaţionale de Artă din Basel, Geneva, Roma, Barcelona, Bruxelles, Hamburg, New York şi Miami. Din anul 1996 lucrările sale sunt expuse în permanenţă de Opera Gallery în Paris, Londra, Veneţia, Monte Carlo, Geneva, New York, Miami, Singapore, Honk Kong, Seul şi Dubai.

Related posts

Leave a Comment