Cel mai performant microscop din Transilvania, instalat la USAMV Cluj

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj dispune de cel mai performant microscop electornic din Transilvania. Acesta a fost achiziţionat în cadrul unui proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, proiect care a vizat constituirea Institutului de Cercetări Horticole Avasante al Transilvaniei.

Microscopul a fost instalat la parterul Institutului, care va fi inaugurat oficial în această toamnă. Potrivit directorului Institutului, academicianul Doru Pamfil, acest microscop electronic este cel mai performant din această regiune. În Cluj, doar Universitatea Babeş-Bolyai mai dispune de un centru de microscopie electronică, însă echipamentele de care dispune acesta sunt mai puţin performante, deoarece sunt de generaţie mei veche.

 

Potrivit rectorului USAMV Cluj, profesorul universitar Cornel Cătoi, noile echipamente de care dispune Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei vor permitea realizarea unor studii ştiinţifice de înalt nivel. ”Cu ajutorul acestui microscop pot fi studiate, de exemplu, virusurile din celulele vegetale sau animale”, a explicat profesorul Cornel Cătoi. De asemenea, specialiştii în microscopie electronică vor putea studia şi infrastructura celulară. În cadrul unor proiecte interdisciplinare şi interuniversitare, şi cercetătorii celorlalte universităţi vor avea posibilitatea de a utiliza capacităţile acestui echipament, ceea ce ar putea oferi noi perspective cercetării legate de dezvoltarea ştiinţelor vieţii în întregul centru universitar clujean.

 

Institutul de Cercetări Horticole Avansate ale Transilvaniei va funcţiona în campusul USAMV din Cluj. Institutul va avea şi laboratoare de spectrometrie sau cromatografie şi va pune în valoare şi banca de gene unică în lume de care dispune universitatea clujeană. Această bancă de gene asigură păstrarea unor specii endemice, adică ce cresc doar în această zonă. Aşa ar fi plante unice, precum bujorul de stepă sau Paeonia tenuifolia de la Zau de Câmpie sau Astragalus peterfi din Suatu. Banca de gene asigură şi păstrarea unor soiuri de plante dezvoltate de cercetătorii universităţii clujene sau de cei ai diferitelor staţiuni de cercetări agricole din Transilvania, de la flori la cereale sau pomi fructiferi. Spre deosebire de alte bănci de gene din ţară, această bancă de gene va asigura şi păstrarea în azot lichid, a spus academicianul Doru Pamfil. Tot el a precizat că va fi creată şi o bancă naţională de gene pentru cai. ”Acest proiect va fi dezvoltat de profesorul Iancu Morar de la Facultatea de Medicină Veterinară”, a adăugat academicianul Doru Pamfil.

 

Institutul de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei completează o reţea performantă de institute şi centre de cercetare dezvoltate de universitatea clujeană pe bani europeni. Costurile cu crearea acestui Institut se ridică la 62 de milioane de lei, dintre care 42 de milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile. Universitatea clujeană mai dispune de Institutul de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I”, precum şi de Centrul pentru Biodiversitate, care dispune şi de propria sa grădină botanică. În acest moment, universitatea clujeană este cea mai bună din România din domeniul agronomic, conform clasificărilor internaţionale.

Related posts

Leave a Comment