CEDO: România va plăti pentru gafele poliţiei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România la plată a peste 60.000 de euro daune morale şi materiale fratelui şi fiicei lui Gabriel Carabulea, un suspect de furt care a murit, în 1996, după ce a fost agresat de poliţişti, în timp ce era arestat preventiv, potrivit site-ului CEDO.Astfel, judecătorii de la Strasbourg au decis că România îi va plăti lui Viorel Carabulea, fratele suspectului de furt, 3.030 de euro daune materiale, dar şi 10.000 de euro daune morale. Totodată, statul român a fost obligat să depună într-un cont 35.000 de euro pentru fiica lui Gabriel Carabulea, pe care aceasta îi va putea folosi după ce ajunge la majorat. De asemenea, România a fost obligată la plata a încă 15.000 de euro, cheltuieli de judecată, relatează NewsIn.

Potrivit deciziei CEDO publicată marţi pe site-ul instituţiei, Gabriel Carabulea a murit în 1996, la vârsta de 27 de ani, în Spitalul Fundeni, unde fusese adus din arestul poliţiei. Gabriel Carabulea a fost arestat anterior, sub acuzaţia de furt. Ancheta în acest caz s-a încheiat, după ce s-a ajuns la concluzia că tânărul a murit din cauze naturale. Viorel Carabulea, fratele acestuia, a contestat concluzia anchetei, susţinând că Gabriel nu a avut probleme de sănătate înainte de a fi arestat, ci că a murit în urma loviturilor primite de la politişti.
Cazul Carabulea

Gabriel Carabulea a fost reţinut pe 13 aprilie 1996, de trei poliţişti de la Secţia 14 Bucureşti, fiind ulterior arestat şi transferat la Secţia 9 de Politie. Fratele său, Viorel Carabulea, a susţinut, în faţa judecătorilor CEDO, că a fost să îl viziteze pe fratele său în arest în acea zi şi că nu părea să aibă probleme de sănătate. Cu toate acestea, pe 15 aprilie, Carabulea a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava, iar ulterior a fost transferat la Spitalul Fundeni, având mai multe probleme respiratorii şi la ficat. Pe 17 aprilie, a fost interogat de un procuror şi a dat o declaraţie în care recunoştea faptele de furt de care era acuzat, deşi pe 13 aprilie, când a fost iniţiat reţinut, le-a negat. De asemenea, Viorel Carabulea a susţinut că, deşi a încercat să îl viziteze pe fratele său de mai multe ori la spital, personalul medical a refuzat să îi spună care este starea acestuia. Pe 3 mai 1996, Gabriel Carabulea s-a stins din viaţă. Concluzia autopsiei efectuate ulterior a arătat că acesta a murit din cauza unei insuficienţe respiratorii, deşi rudele care au venit să ridice cadavrul au susţinut că au văzut mai multe vânătăi pe corpul acestuia.
Viorel Carabulea a depus plângeri penale împotriva poliţiştilor care l-au avut în custodie pe fratele său, pe care i-a acuzat că l-au agresat pe acesta, provocându-i moartea, însă ancheta deschisă de parchet a concluzionat, în 1998, că Gabriel Carabulea a murit din cauze naturale. Viorel Carabulea a cerut daune morale de 100.000 de euro pentru el şi fiica fratelui său.
În plângerea prin care Viorel Carabulea s-a adresat CEDO, acesta a reclamat încălcarea dreptului la viaţă a fratelui său, căruia poliţiştii români nu i-au asigurat accesul la îngrijiri medicale. De asemenea, Viorel Carabulea a acuzat statul român că fratelui său i-a fost încălcat dreptul de a nu fi supus torturii. Totodată, acesta a reclamat şi faptul că familia fratelui său nu a fost recompensată pentru pierderea suferită, fiind astfel încălcat articolul 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
Judecătorii de la Strasbourg au decis că statul român nu a adus explicaţii plauzibile pentru rănile care puteau fi observate pe corpul lui Gabriel Carabulea, după cum reiese dintr-unul dintre rapoartele medicale şi din declaraţiile unor martori. Mai mult, CEDO a considerat inadmisibil faptul că Gabriel Carabulea nu a fost examinat de un medic atunci când a fost arestat.

Related posts

Leave a Comment