ÎCCJ a declarat Facebook drept spațiu public. Cum schimbă acest lucru piața muncii

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit faptul că rețelele de socializare, de tip Facebook, reprezintă spațiu public. Iar această consacrare legislativă va schimba piața muncii, spun experții în domeniu. Deja, unele companii verificau pe Facebook sau pe celelalte rețele sociale informațiile furnizate de candidații la angajare. Pe viitor, astfel de practici se vor accentua și mai mult, spun experții în piața muncii.Rețelele de socializare reprezintă pentru companii o sursă tot mai valoroasă de informații. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție care declară Facebook-ul drept spațiu public va încuraja utilizarea acestei resurse, spune președintele Ligii Întreprinzătorului Român, Adrian Coroian. ”Postările pe Facebook nu mai sunt o chestiune privată, una personală, ci devin o informație publică, ce poate fi folosită ca atare”, spune Adrian Coroian.

Există deja și companii care încearcă să creeze diferite moduri de a structura informația oferită de rețelele de socializare, dar și de Internet, în general. ”Este un adevărat ocean de informație, așa-numitul concept Big Data. Sortarea și interpretarea informațiilor disponibile reprezintă adevărata provocare, pe lângă accesul la informații mai puțin cunoscute. De exemplu, pentru o companie din domeniul IT care dorește să recruteze programatori pentru iOS este foarte important să afle, cu ajutorul informațiilor deja publice, câți specialiști în acest domeniu există în zona Clujului. Sau pentru o companie care vinde cauciucuri de iarnă este foarte important să afle, cu ajutorul acestor informații de pe rețelele de socializare, cam câți potențiali clienți doresc să își cumpere și pot să își permită achiziționarea de cauciucuri noi în această iarnă. Pe baza acestor informații poate să își planifice forța de vânzări, să își pșlanifice stocurile și așa mai departe”, spune Zoltan Szabo, care lucrează pentru o companie de consultanță în acest domeniu.

Experții în rețele sociale îi avertizează pe utilizatori să aibă grijă ce postează și când postează. Nu doar textele contează pentru angajatori, ci și fotografiile. De exemplu, fotografiile în care utilizatorii consumă alcool pot reprezenta un semnal de alarmă pentru angajatori.

Există și specialiști care îndeamnă la reținere. Avocatul Camelia Iusco afirmă că ”decizia ÎCCJ este doar un punct de vedere, este adevărat, exprimat de instanța supremă. Însă judecătorii de la instanța supremă nu s-au pronunțat în general, nu au dezlegat o chestiune de drept care să fie valabilă pentru toate celelalte instanțe și pentru toți particularii. De aceea, nu putem fi siguri că va rămâne în vigoare această optică. Nu degeaba există pe Facebook niște setări de confidențialitate. Din acest punct de vedere, pe undeva, Facebook-ul poate fi comparat cu un grup de emailuri trimise pe Yahoo! sau pe Gmail. Decizia Înaltei Curți se aplică doar cazului respectiv. Este greu de definit ce înseamnă spațiul public. Dacă suntem în mașină cinci prieteni, este sau nu spațiu public? Aceeași dilemă se aplică și postărilor de pe Facebook. Trebuie remarcat că, spre deosebire de această decizie a Înaltei Curți, noul Cod penal sau legislația antidiscriminare prevăd mult mai clar care este spațiul public și spațiul privat”, spune Camelia Iusco.

Related posts

Leave a Comment