Caşcavalul Rucăr a ajuns produs polonez. Nemţii de la Lidl l-au adus în România


Retailerul german Lidl a introdus în sortimentaţie, sub marcă proprie, un caşcaval Rucăr pe care îl importă din Polonia. În spatele “Rucăr” stă o reţetă românească care a fost standardizată în România în perioada anilor 1960.Retailerul german Lidl a decis să importe din Polonia până şi produse realizate pe baza unor reţete româneşti standardizate încă din anii 60. Este vorba despre caşcavalul Rucăr, pe care îl vinde în magazinele din România sub marca proprie Bluedino, potrivit brandprivat.ro. “Cașcavalul Rucăr, marca Bluedino este un produs nou în sortimentul Lidl România, nefiind vorba despre o înlocuire de produs. Lidl vinde şi alte variante ale aceluiași tip de cașcaval Rucăr, dar în alte cantităţi şi forme, acestea provenind de la alți furnizori”, au declarat oficialii retailerului german. Potrivit acestora, motivul pentru care au decis să importe caşcaval Rucăr din Polonia este “calitatea”. “Lidl doreşte să ofere întotdeauna clienților cele mai bune produse. Cașcavalul de tip Rucăr este un produs de calitate superioara şi bineînţeles că îl oferim sub diferite cantităţi şi forme clienţilor noştri. Atunci când alegem să colaborăm cu un furnizor anume, alegem calitatea pe care acesta o livrează şi nu ţara din care provine”, au explicat oficialii companiei.

Rucăr, un produs tradiţional românesc

““Rucar “ ca şi “Dalia” sunt reţete româneşti care au fost standardizate în România în perioada anilor 1960. Ele nu pot fi înregistrate la OSIM . Ele aparţin Statului român, sunt “Standarde Naţionale” a explicat Dorin Cojocaru, Director general Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui – APRIL. Fapt recunoscut şi de către reprezentanţii Lidl potrivit cărora “caşcavalul Rucăr este o denumire de produs foarte des întâlnită fiind folosită de diverse alte firme”. “Din informaţiile noastre denumirea de „caşcaval Rucăr” nu este o marcă protejată şi poate fi folosită fără restricție. Avem această informaţie de la un institut independent precum şi de la mai mulţi experţi din industria brânzeturilor din România. De remarcat este faptul că şi alte mari firme comercializează acest tip caşcaval produs în alte ţări”, ne-au mai declarat oficialii Lidl.

Cum este afectată industria

Din punct de vedere legal, companiei Lidl nu i se poate imputa faptul că aduce din Polonia un produs standardizat în România. Reprezentantul industriei de lactate din România susţine însă că Lidl încalcă “legea morală”. “Lidl încalcă “legea morală” a produselor şi producătorilor din România. Consumatorii sunt singurii în măsură să decidă şi să sancţioneze acest “abuz moral” pe care il face Lidl”, este de părere directorul APRIL. La rândul său, secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Achim Irimescu ne-a declarat că în cazul în care Rucăr se află pe lista produse tradiţionale, practica Lidl nu este corectă. “Dacă acest produs nu este protejat, atunci este vina noastră că nu am făcut acest lucru până acum”, a declarat Achim Irimescu.
În momentul de faţă, printre producătorii autohtoni de caşcaval Rucăr se numără LactoSolomonescu, Napolact, Five Continents sau Lactag.

Ce este de făcut

APRIL şi Ministerul Agriculturii lucrează în momentul de faţă la crearea unui Standard Naţional de Calitate, agreat şi acreditat de Ministerul de resort referitor la produsele tradiţionale româneşti. Miza finală este protejarea producătorilor locali astfel încât aceste produse să se poată realiza doar după anumite reţete şi doar în ţara noastră. “Încă nu am avansat foarte mult cu acest proiect. Mai întâi trebuie să reglementăm la nivel naţional problema produselor tradiţionale. În momentul de faţă sunt 4.200 de produse tradiţionale înregistrate la Minister, dar sincer am dubii că toate sunt tradiţionale . Trebuie să reglementăm această situaţie conform normelor UE dar şi condiţiilor din România, pentru că altfel nu facem decât să permitem unor producători să facă concurenţa neloială unora care realizează într-adevăr produse tradiţionale de calitate”, a mai declarat Achim Irimescu.

Related posts

Leave a Comment