Castelul Inorogilor așteaptă un salvator

Castelul Kornis din Mănăstirea este faimos pentru inorogii săi. Două statui ale acestor animale fantastice străjuiesc vechea poartă de acces. Inorogii se regăsesc și pe blazonul familiei Kornis. Legenda spune că unul dintre strămoșii familiei Kornis ar fi ucis un inorog, de aceea și-a pus pe blazon acest animal imaginar. Satul se numea odinioară Sânbenedic, pentru că el aparținea unei mănăstiri catolice, dedicate Sfântului Benedict. Castelul care a aparținut odinioară uneia dintre cele mai faimoase familii nobiliare este azi o ruină, care este îngrijită cu devotament de tinerii din sat, spune istoricul Leonard Horvath, directorul Administrației Fondului Cultural Național.

Edificiul ar putea fi renovat și inclus în circuitul turistic, ca muzeu ori centru cultural, spune Leonard Horvath. Însă trebuie acordul familiei care a moștenit castelul.

Castelul a fost ridicat în perioada 1573 – 1593, în stil renascentist, de către familia nobiliară Cristurean. Un secol mai târziu, el a devenit proprietatea familiei Kornis, care l-a extins și l-a înfrumusețat. Vreme de mai mult de 250 de ani, castelul din Mănăstirea a fost considerat drept o perlă a arhitecturii transilvane. În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost parțial distrus. Iar distrugerea sa a fost desăvârșită în timpul comunismului. Comuniștii au ars biblioteca, formată din 9.000 de cărți rare și au distrus și colecția de istorie naturală. Castelul inorogilor a fost lăsat în paragină vreme de câteva decenii, iar acum așteaptă un salvator.

Related posts

Leave a Comment