Bugetul de pensii, capuşat de 200.000 de bolnavi închipuiţi

De aproape doi ani România se confruntă cu o situaţie incredibilă, unul din cinci pensionari este încadrat cu pensie de invaliditate, iar ponderea acestora e în continuă creştere. Totuşi, reforma pensiilor ar putea scoate la iveală, printre altele, că aproximativ 150-200.000 din cei peste 900.000 de pensionari pe caz de boală sunt incadraţi ilegal.Procesul de “curăţire” a sistemului de pensii s-ar putea intinde pe doi-trei ani, iar împotriva celor găsiţi vinovaţi de încadrare abuzivă în sistemul de pensii se vor lua măsuri de natură penală, fiind vorba de fals sub diferite forme. Mai grav este faptul că o bună parte din cei ieşiti abuziv la pensie, fiind apţi de muncă, prestează activităţi la negru, căci altfel nu ar avea cum, încalcând înca o dată legea. Frecvenţa este atât de mare încât aproape oricine cunoaşte cel puţin un astfel de caz de încălcare grosolană a legii. Sunt celebre cazurile în care o comunitate întreagă beneficiază de pensii de invaliditate, deşi unii dintre ei ar fi apţi de muncă. Şi în tot acest timp, pensionarii cu adevarat bolnavi sunt de cele mai multe ori umiliţi ori de câte ori trebuie să treacă pe la comisiile de verificare a stadiului de invaliditate.

“Analiza făcută pe eşantionul celor care au venit de la începutul anului şi pâna în prezent cu decizii de pensionare pentru invaliditate arată că gradul de respingere a fost de 30%, verificarile făcându-se de Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din Bucureşti. Probabil că dacă făceau verificarea în altă parte unii dintre ei treceau. Asta mă face să cred că dacă am lua la puricat toate pensiile de invaliditate situaţia s-ar putea schimba dramatic. La o estimare grosieră, probabil 15-20%, dacă nu şi mai mult, din cei cu pensii de invaliditate ar putea fi încadraţi greşit”, a declarat Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii.

“Pentru depistarea abuzurilor trebuie creat un întreg aparat, plătit, cu medici de specialitate. Vor fi înfiinţate mai multe centre regionale, după modelul Institutului din Bucureşti, care a fost dezvoltat cu bani de la guvernul german. Cred că ne-ar lua cam doi-trei ani până am rezolva problema abuzurilor din sistem. Cei responsabili de aceste abuzuri vor raspunde penal, pentru că vorbim de fals, iar falsul e de natură penală. Pentru început, trebuie să ne asigurăm că nu se mai intră pe nedrept în sistem, iar apoi să începem procesul de curaţire”, a conchis Şeitan.

În prezent, sunt 4,73 milioane pensionari la bugetul asigurărilor sociale, din care 906.000 (19,1%) sunt cu pensie de invaliditate, conform datelor pe luna septembrie furnizate de Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Din cei 906.000 de pensionari pe caz de boală, 42.600 sunt cu invaliditate de gradul I, 537.700 sunt cu invaliditate de gradul II, iar restul de 325.600 – cu gradul III. Pensia medie pentru aceste categorii este de 541 lei, astfel că pensia cumulată pentru cazurile de invaliditate se ridică la 490 milioane lei lunar, reprezentand 14,5% din totalul pensiilor plătite de la bugetul asigurărilor sociale.

Related posts

Leave a Comment