Un milion de brazilieni în aproape 100 de oraşe au protestat în stradă, nemulţumiţi de serviciile sociale de proastă calitate şi de cheltuielile mari ale Guvernului pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2014. Preşedintele Braziliei şi-a anulat o vizită în Japonia şi a convocat o reuniune de criză a Executivului, potrivit RFI România.Ce se întâmplă acum în oraşele braziliene nu seamănă cu euforia provocată de victoriile din fotbal, de carnaval sau de festivalul de samba. Brazilienii îşi strigă nemulţumirea provocată de preţurile mari, de precaritatea sistemului de sănătate şi a celui de învăţământ, dar şi de majorarea tarifelor la transportul public. Chiar dacă în această chestiune marile municipalităţi au dat înapoi, lucrurile nu se liniştesc.
Aşa s-a ajuns la un milion de brazilieni care mărşăluiesc pe străzi, atacă poliţiştii, sparg geamurile băncilor şi iau cu asalt clădiri guvernamentale. Manifestanţi au atacat joi seara sediul ministerului de externe, în capitala Brasilia, unde au fost respinşi de poliţie în ultimul moment.
Deocamdată nimeni nu şi-a asumat public rolul de lider al protestelor. Nu e o mişcare pusă la cale de politicieni din opoziţie şi nici de sindicate, cel puţin nimeni nu recunoaşte că ar fi la originea manifestaţiilor. Totuşi, încet încet, şi sindicatele, şi politicienii se gândesc că ar putea să tragă oarece foloase din aceste proteste şi anunţă, deocamdată discret, că susţin revendicările.
Cine sunt cei care protestează?
Un site din Sao Paolo a făcut câteva calcule, iar rezultatele sunt oarecum surprinzătoare. În primul rând, manifestanţii nu par a fi protestatari de profesie. Mai mult de 70 de procente dintre cei întrebaţi de jurnalişti au răspuns că e pentru prima oară când ies în stradă. Mai mult, 84 la sută spun că nu au nici un fel de afiliere politică. 77% dintre manifestanţi au studii superioare, spun ei, dar salariile sunt mici, de unde şi nemulţumirea. 22 de procente sunt studenţi, ceea ce, adunat la cei cu studii superioare, înseamnă că în Brazilia protestează acum cei cu pregătire academică şi cu un grad ridicat de înţelegere a societăţii şi mecanismelor economice. De asemenea, mai mult jumătate dintre brazilieni ieşiţi în stradă sunt tineri, sub 25 de ani.
Cât priveşte motivaţia, mai mult de jumătate spun că sunt împotriva creşterii tarifelor la transportul în comun, 40 de procente sunt nemulţumiţi de corupţie, iar aproape un sfert spun că protestele sunt împotriva clasei politice.
Istoria unei zile fierbinţi
La Ribeiro Preto, în statul Sao Paulo, un manifestant în vârstă de 18 ani a murit lovit de o maşină, a anunţat poliţia. Potrivit presei locale, vehiculul a încercat să ocolească un grup de manifestanţi care bloca o stradă, dar a lovit trei persoane, inclusiv victima.
La Rio de Janeiro, unde au manifestat peste 300.000 de persoane, confruntări violente au izbucnit în faţa sediului primăriei, între un grup de manifestanţi radicali şi poliţie, care a tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Cel puţin 62 de persoane au fost rănite, inclusiv un jurnalist de la televiziunea Globo, atins în frunte de un glonţ de cauciuc. Manifestanţi au spart vitrine şi au jefuit un magazin de produse electrocasnice.
În capitala ţării, Brasilia, manifestanţi au atacat ministerul de externe, unde au fost respinşi în ultimul moment de către poliţie. Un grup de manifestanţi a reuşit să spargă una dintre uşile de sticlă de la intrarea în clădirea oficială, dar a fost împiedicat în ultimul moment să pătrundă înăuntru de către poliţie. În total, 55 de ferestre au fost sparte, dar şi un vitraliu la catedrala proiectată de Oscar Niemeyer. Un număr de 35 de manifestanţi au fost răniţi, dintre care trei grav.
La Vitoria, un grup de manifestanţi a distrus cabinele unde se plăteşte taxa pentru traversarea unui pod ce asigură legătura între oraş şi o localitate vecină. În faţa unui tribunal, batalionul de intervenţie al poliţiei a utilizat gaze lacrimogene pentru a dispersa un grup radical.
La Salvador de Bahia, unde a avut loc o primă manifestaţie joi după-amiaza, confruntări violente au izbucnit între o parte a celor aproximativ 20.000 de manifestanţi şi poliţişti. Manifestanţi au incendiat un autobuz şi au aruncat cu pietre în minibuze aparţinând FIFA, organizatoarea Cupei Confederaţiilor, care se dispută în prezent în Brazilia, dar şi a Campionatului Mondial de Fotbal de anul viitor.
La Belem au avut loc confruntări între poliţişti şi manifestanţi, respinşi cu gaze lacrimogene, dar şi la Campinas, în statul Sao Paulo, unde manifestanţi au aruncat cu pietre şi au spart ferestrele sediului primăriei. Garda municipală a răspuns cu gaze lacrimogene şi spray cu piper. Cel puţin şapte persoane au fost rănite, între care doi membri ai gărzii şi un jurnalist.
Confruntări între poliţie şi manifestanţi au mai avut loc la Porto Alegre, locul unde a luat naştere Forumul Social Mondial anti-Davos.
Atât la Sao Paulo, cât şi la Rio, protestatarii au atacat, uneori în mod violent, activişti de stânga sindicali sau din cadrul Partidului Muncitorilor (PT, aflat la putere), cărora le-au fost smulse şi arse steaguri.
Îngrijorare printre politicieni
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a convocat o reuniune de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi, potrivit site-urilor a trei publicaţii braziliene, citate de France Presse. Această reuniune ar urma să aibă loc la ora locală 9.30 (15.30, ora României), în capitala Brasilia, potrivit site-urilor O’Globo, Folha de Sao Paulo şi O Estado de Sao Paulo.
Ministrul justiţiei Eduardo Cardoso va participa la reuniune, potrivit site-ului Folha, care scrie că autorităţile de la Brasilia au fost „îngrozite” şi „şocate” de atacul asupra ministerului de externe, joi seara, comis de un grup de manifestanţi, respins în ultimul moment de către poliţie.
Potrivit site-ului Folha, participanţii la reuniune vor evalua situaţia şi revendicările manifestanţilor, dar şi oportunitatea unei intervenţii radiotelevizate a lui Dilma Rousseff către ţara aflată în revoltă.