BNR deţine cea mai mare cantitate de aur din regiunea est-europeană


BNR deţine cea mai mare cantitate de rezervă de aur dintre toate băncile dintre toate băncile centrale din regiune.Banca Naţională păstrează în aur 10% din valoarea rezervelor internaţionale, echivalentul a 103,7 tone. Cu toate acestea, valoarea totală a rezervelor internaţionale este depăşită cu mult de banca centrală a Poloniei, informează Ziarul Financiar.
Aurul deţinut de BNR valora 3,2 miliarde de euro la sfârşitul lunii august (pe baza cotaţiilor de pe pieţele internaţionale), în timp ce rezervele valutare (în principal deţineri de obligaţiuni guvernamentale, dar şi depozite în valută la bănci străine) totalizau 31,5 mld euro.
Rezervele internaţionale sunt compuse din aur, rezerve valutare şi deţinerile de Drepturi Speciale de Tragere la Fondul Monetar Internaţional. Raportul între deţinerile de aur şi celelalte plasamente poate avea ponderi diferite în funcţie de strategia fiecărei bănci centrale.
“În prezent, rezervele internaţionale înseamnă mai puţin deţineri de aur, ci mai degrabă de monede convertibile. La noi este vorba e o tradiţie, aveam aur din trecut. Ce contează la rezervele internaţionale este să dai un anumit nivel de siguranţă pentru investitorii străini, că îţi poţi face plăţile”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Un membru al Consiliului de Administraţie al BNR, Napoleon Pop a subliniat într-o prezentare pentru studenţii economişti de la Iaşi că rezervele internaţionale trebuie să fie cel puţin egale cu datoria externă pe termen scurt, iar deteriorarea raportului în 2008 a condus la necesitatea contractării unui împrumut extern.
Creşterea extrem de mare a datoriei pe termen scurt în 2008, când urcase până la 24 de miliarde de euro, aproape egalând rezervele BNR, de 28 mld. euro, a atras îngrijorarea investitorilor străini, iar slăbiciunea percepută a condus la un atac speculativ împotriva leului.
Rezervele României acoperă aproape nouă luni de importuri, faţă de un nivel considerat optim, de trei-cinci luni.
Banca Naţională a României ţine aproximativ o treime din rezerva de aur în propriul Tezaur de la sediul central din Strada Doamnei din Capitală, în timp ce restul este plasat la alte bănci centrale. Polonezii îşi ţin aurul de asemenea în propriul tezaur, dar şi la băncile străine.

Related posts

Leave a Comment