Blejnar: Cercetăm dacă bani de la firmele lui Şova au ajuns la Ponta


Sorin Blejnar spune că ANAF cercetează dacă Victor Ponta a primit, prin cabinetul său de avocatură, bani din contractele de reprezentare legală semnate de complexele energetice Rovinari şi Turceni cu firma Şova şi Asociaţii, însă senatorul Dan Şova spune că plăţile către Ponta au vizat alte speţe.”La finele anului 2010, începutul anului 2011, ANAF, prin controale financiare la complexele energetice Rovinari şi Turceni, făcând aceste verificări acolo, s-au constatat neconcordanţe cu privire la derularea anumitor contracte. Ne-am deplasat la cabinetul de avocatură al dlui Şova, unde am constatat mai departe tranzacţii suspecte către un alt cabinet de avocatură, al dlui Ponta. Atunci în data de 24.05. 2011, o echipă de inspectori de la Finanţe Publice sector 1, s-a deplasat în str. Jiului, unde are dl Ponta cabinetul, a încercat să-l contacteze, nu s-a putut, a fost transmisă invitaţia la sediul nostru din sectorul 1 şi a venit un răspuns prin poştă că în Str. Jiului nr. 144 nu funcţionează acest cabinet de avocatură. În 7.06. 2011, inspectorii s-au deplasat din nou şi la fel nu a putut să ia legătură cu nimeni. Drept urmare, o altă citaţie a fost transmisă prin Biroul de documente secrete la locul de muncă al contribuabilului (Camera Deputaţilor, n.r.)”, a explicat Blejnar, la Antena 3.
Şeful ANAF spune că inspectorii încearcă să obţină acces la jurnalul de plăţi al firmei liderului PSD, “adică toţi clienţii cu care a lucrat, tocmai pentru a verifica tranzacţiile care au fost derulate, pentru a vedea dacă acei bani, care au fost rostogoliţi până la urmă din complexul Turceni şi Rovinari au ajuns sau nu au ajuns şi la Victor Ponta”.
Sorin Blejnar a mai declarat că cercetările efectuate asupra drumului banilor de la Turceni şi Rovinari reprezintă motivul pentru care liderul PSD îl atacă de câteva luni, spunând că el este “Regina” şpăgii din Vămi. “Ăsta este motivul pentru care de trei sau patru luni eu sunt ţinta unor atacuri permanente din partea dlui Ponta, pentru că investigăm nişte lucruri care pot să fie corecte, dar deocamdată n-avem de unde să ştim că sunt corecte sau incorecte atâta timp cât refuză să ne pună la dispoziţie documente”, a subliniat Blejnar, arătând că, în ciuda acuzelor lui Ponta, el a încercat să treacă peste situaţie şi “să-şi facă datoria”.
Prezent prin telefon în aceeaşi emisiune, Dan Şova a negat că bani pe care firma unde a fost asociat în trecut au ajuns la Victor Ponta. “Nu există nicio plată făcută de la Rovinari şi Turceni între Şova şi Asociaţii şi Cabinetul de avocatură al dlui Ponta. Au existat două contracte de conlucrare profesională conform legii avocaturii cu care s-au făcut nişte plăţi infime pentru o colaborare pe care noi i-am solicitat-o dlui Ponta pentru două dosare penale ale fostului director de la Uzina de Armament…”, a arătat el.
Mai mult, Şova spune că, pe data de 12 mai, un control al ANAF efectuat asupra contractelor semnate de Şova şi Asociaţii cu cele două complexe energetice a stabilit deja că acestea au fost legale, aşa că nu înţelege ce mai doreşte ANAF să investigheze. “S-a finalizat un contract încrucişat la acea firmă de avocatură care a constatat deplina legalitate a acelor contracte şi încasări. De trei ani sunt murdărit în presă cu conivenţa organului care tace”, a acuzat senatorul.
Şova a mai declarat că Ponta a depus deja contractele respective la ANAF, adăugând ironic că probabil inspectorii vor să le mai vadă o dată. “E foarte bine că l-a chemat la ANAF pe dl Victor Ponta pentru că odată cu treaba asta poate o se se închidă şi acuzaţiile la adresa sa odată pentru totdeauna. Eu mă bucur că s-a făcut această chemare şi vă garantez că dl. Victor Ponta o aştepta de mult şi abia aşteaptă să se ducă. Este un joc de imagine al dlui Blejnar pentru că declaraţiile acelea dl Ponta le-a depus chiar la ANAF, au la dispoziţie absolut tot, inclusiv actele contabile, dacă vor să le mai vadă odată şi să facă acest joc de imagine…”., a susţinut social-democratul.
Dan Şova a susţinut chiar că a primit marţi adrese scrise de la Rovinari şi Turceni din care rezultă că nu s-a efectuat niciun control financiar, aşa cum spune Blejnar şi aşa cum au scris recent şi ziarele “Adevărul” şi “Evenimentul Zilei”. “Ţin să vă spun că în adresele primite de mine în cursul zilei de ieri de la Rovinari şi Turceni se atestă că nu există niciun raport de inspecţie fiscală în acest moment, ca atare cei de la ANAF trebuie să se aştepte la o discuţie destul de lungă cu foştii mei colegi, care au solicitat să li se comunice dacă există vreun act de control şi ANAF până în acest moment nu a răspuns. (…) Nu ştiu de unde au scos ziarele…”, a adăugat Şova.
După ce moderatorul l-a întrebat şi pe Sorin Blejnar cum comentează această afirmaţie, şeful ANAF a replicat: “Demisia mea contra demisia dlui Şova?”, reiterând că “este vorba de un control finaciar finalizat la Rovinari şi Turceni”. ” Există plăţi între cabinetul domnului Şova şi Cabinetul dlui Ponta, motiv pentru care vrem să aflăm realitatea şi legalitatea acestor plăţi şi facturi, motiv pentru care avem nevoie de acces la documentele dlui Ponta…”, a adăugat Blejnar, precizând totodată că acele materiale de presă nu au plecat din “curtea sa”.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost chemat, vineri, la audieri, la sediul ANAF sector 1 din Bucureşti, pentru a face precizări în legătură cu declaraţiile anuale de venit din anii 2007-2008, dar şi din registrul de încasări şi plăţi, se arată într-o invitaţie adresată în 20 iunie liderului PSD.
În adresă se menţionează că pe data de 6 iunie 2011 inspectorii fiscali s-au deplasat la “domiciliul fiscal” din Bucureşti de pe strada Jiului “în vederea efectuării inspecţiei fiscale”. Deoarece “inspecţia nu s-a putut efectua”, Victor Ponta a fost chemat la sediul ANAF sector 1 pentru a prezenta o copie a cărţii de identitate, declaraţiile anuale de venit din 2007 şi 2008 şi registrul jurnal de încasări şi plăţi. În adresă se mai arată că neprezentarea constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Related posts

Leave a Comment