Băsescu: Îmi era imposibil să refuz o remaniere

Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că a semnat decretele de revocare ale miniştrilor PSD. El a declarat că nu putea să refuze remanierea unui ministru, pentru că ar fi fost neconstituţional şi că ar fi pulverizat autoritatea primului ministru în interiorul Guvernului.Şeful statului a mai declarat că a semnat revocarea unor miniştri, cu toate că nu a fost de acord cu acest act. El a dat exemplul revocării ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, din Guvernul Tăriceanu. De asemenea, Traian Băsescu a amintit că a mai întârziat o dată plecarea unui ministru, în cazul fostului ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, care şi-a dat demisia în ajunul Summitului NATO din Bucureşti.
De asemenea, Traian Băsescu a declarat că este de părere că poziţia premierului Emil Boc a fost una corectă. El s-a declarat nemulţumit că un ministru a aruncat, fără probe, bănuieli asupra unui proces electoral împortant, ca să justifice eşecul electoral al şefului său de partid. Traian Băsescu a mai spus că afirmaţiile vicepremierului demis, Dan Nica, referitoare la închirierea de autobuze şi microbuze au fost nişte minciuni, pentru că a dispus verificarea faptelor şi a constatat, astfel, că nu există astfel de închirieri. Mai mult, Traian Băsescu a declarat că angajaţii Ministerului de Interne nu pot frauda alegerile, mai ales că nu au făcut acest lucru niciodată în istoria postdecembristă. Şeful statului a adăugat că nu exclude posibilitatea ca Dan Nica să fi fost păcălit de vreunul dintre subordonaţii săi, dar a spus că ar fi trebuit să admită imediat acest lucru.
Preşedintele României a mai spus că Guvernul, chiar restrâns, este în deplina capacitate de exerciţiu, inclusiv în privinţa emiterii de ordonanţe de urgenţă şi a asumării răspunderii. Traian Băsescu a adăugat că Guvernul are capacitatea de a gestiona resursele financiare ale bugetului de stat.
Preşedintele României a trasat şi primele sarcini pentru Guvernul Boc II: reducerea costurilor aparatului administrativ central şi evitarea populării unor posturi precum cele de secretar de stat cu clientelă politică. De asemenea, în perioada interimatului, premierul va trebui să găsească formule pentru a-şi asigura o nouă majoritate parlamentară, în aşa fel încât să vină în faţa Parlamentului cu un nou Guvern. De asemenea, Traian Băsescu a declarat că speră ca premierul să nu aştepte cele 45 de zile de interimat pentru a veni în faţa Parlamentului cu noua echipă guvernamentală.

Related posts

Leave a Comment