
Aproximativ 10.000 de oameni, aduşi sâmbătă la Cluj cu autocarele din toată ţara în Piaţa Lucian Blaga, au aflat că preşedintele suspendat ar o fi victimă a restauraţiei vechii orânduiri.După mai bine de 22 de ani de la schimbarea de regim, la mai bine de opt ani de la intrarea în NATO şi după cinci ani şi jumătate de la intrarea în Uniunea Europeană, în centrul Clujului s-a strigat „Jos comunismul!”. „Restauraţie”, „Întinarea memoriei morţilor Revoluţiei”, „1946″ şi „Jos comunismul!” au fost aproape laitmotive ale mitingului de sâmbătă. În premieră absolută, au lipsit de la o manifestaţie PDL „eternii” Elena Udrea sau Gheorghe Flutur.
Parcarea din Piaţa Cipariu, platoul din faţa Sălii Sporturilor „Horia Demian” şi locurile de parcare din faţa Tribunalului au fost supra-aglomerate cu autocarele microbuzele sau maşinile care au adus, din toată ţara, demonstranţi la mitingul de susţinere al lui Traian Băsescu de la Cluj. Un concert de muzică populară s-a lungit cu aproape jumătate de oră peste momentul în care trebuia să înceapă mitingul, dând astfel timp tuturor grupurilor debarcate în Cluj să ajungă la locul faptei. Deşi organizatorii spuneau că au adus demonstranţi doar din Transilvania, nu puţini erau cei pe care accentul îi trăda ca fiind de origine din Moldova sau din sudul ţării. Şi nu aveau vârstele unor posibili studenţi la Cluj.
Gazda, Emil Boc, şi preşedintele PDL Vasile Blaga au fost singurele figuri vechi ale PDL care au luat cuvântul pe scenă. În rest, strategii lui Băsescu au încercat să ascundă personaje gen Elena Udrea, Roberta Anastase, Ioan Oltean sau Gheorghe Flutur care, până nu demult, erau nelipsite la astfel de evenimente. În locul lor au apărut aşa-zişii reformişti Traian Ungureanu şi Cristian Preda, cel privit drept potenţial prezidenţiabil al PDL, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu sau fostul student clujean, liderul partidului Noua Republică, Mihai Neamţu. Pe scenă au fost prezenţi doi oameni care, la un moment dat, au părăsit PDL: Cristian Preda, exclus şi revenit direct pe funcţia de prim-vicepreşedinte şi Aurelian Pavelescu, cel care a dat PDL pe PIN, revenind lângă Băsescu în calitate de lider al PNŢCD. Ioan Oltean a fost, totuşi, prezent la Cluj, dar a stat în public, în vreme ce lângă scenă, au stat retraşi Sulfina Barbu, Radu F. Alexandru, Dorin Florea şi Sever Voinescu.
Amfitrion al întregului eveniment a fost Traian Ungureanu, euro-parlamentarul, scriitor şi fost jurnalist, recurgând la obişnuitele sale „glumiţe” de genul „După ce a suspendat preşedintele în două zile, USL se pregăteşte ca, tot în două zile, să suspende şi poporul român”, sau „Şi Antonescu e preşedinte-jucător ca şi Băsescu, doar că el e preşedinte-jucător, cu Voiculescu antrenor”. Ca prim vorbitor, Emil Boc a catalogat ziua de 29 iulie, cea a referendumului, drept „cea mai importantă zi a României de după decembrie 1989″, explicând că acela va fi momentul în care va fi salvată sau îngropată democraţia. Urmaşul său în fruntea PDL, Vasile Blaga, a mers mai departe, susţinând că demiterea lui Băsescu ar echivala cu întinarea idealurilor revoluţiei. „N-avem dreptul să întinăm memoria morţilor de la revoluţie”, a clamat Blaga, după care a explicat ierarhia din USL. „Ponta-plagiatorul e vasalul lui Antonescu şi Voiculescu”, a anunţat Blaga.
De departe cel mai ciudat discurs i-a aparţinut liderului Noii Republici, Mihai Neamţu, cel căruia Traian Băsescu i-a greşit numele în urmă cu câteva zile. Liderul partidului înfiinţat pe blog şi-a început discursul în stilul unui rockstar, repetând de câteva ori întrebarea urlată: „Mai e cineva aici?”, deşi Piaţa Lucian Blaga era cam pe trei sferturi plină. Fost student la Cluj, el a avut o problemă cu cei doi miniştri clujeni din guvernul Ponta. „Ministrul de Interne care se ocupă cu externările şi ministrul de Externe care se ocupă cu treburile interne”, i-a definit Neamţu pe Ioan Rus şi Andrei Marga. Bloggerul politic a încheiat apotetotic, răcnind, din nou în mod repetat, „Jos comunismul!”. Aurelian Pavelescu a definit USL drept „conspiraţia penală” şi a reluat ideea „loviturii de stat”, comparând evenimentele din ultimele zile cu cele prin care s-a instaurat dictatura comunistă în 1946.
Europarlamentarul Cristian Preda a vorbit despre riscul izolării europene a ţării, în vreme de Mihai Răzvan Ungureanu a recurs la clasica stratagemă de a lansa întrebări cărora publicul să le răspundă cu răspunsul dorit la referendum de apărătorii lui Băsescu, „Nu”.
Cel mai vehement discurs i-a aparţinut lui Adrian Papahagi, vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin-Democrate a fostului său şef Teodor Baconschi şi director adjunct al Institutului de Studii Populare al lui Valeriu Stoica. El a avut o singură mare problemă: „Nu se mai poate suporta impostura şi plagiatul”, a răbufnit Papahagi, invocând statuia lui Lucian Blaga din faţa Bibliotecii Centrale Universitare şi citând din Vasile Pârvan, care ar fi definit plagiatorii drept „conspiraţia neisprăviţilor”, respectiv „nevertebrate, moluşte etice”. Papahagi a avut, totuşi, o întrebare şi pentru preşedintele interimar, Crin Antonescu. „Poţi să te răsteşti la cancelarul Germaniei?”, s-a arătat surprins Papahagi.
Preşedintele suspendat, venit la Cluj însoţit de întreaga familie, şi-a început discursul alintându-se. „N-am crezut că, la vârsta mea (60 de ani – n. red.), va trebui să mai dau încă o bătălie politică”, s-a plâns Băsescu. El s-a legat din nou de unul din „mogulii” săi favoriţi: „Crin şi Victoraş se răţoiesc la marii oameni politici din Uniunea Europeană, dar n-au curajul să zică nici pâs în faţa lui Voiculescu”, a spus Băsescu, după care reluat teza potrivit căreia noua putere l-ar fi suspendat doar pentru a prelua controlul justiţiei. „În parlament sunt 20 de persoane aflate sub urmărire penală. Românii nu-şi vor da preşedintele pe puşcăriabilii din USL”, a afirmat Băsescu. La rândul său, a invocat pericolul comunist. „Votul nu e despre Traian Băsescu, Crin Antonescu sau Victor Ponta. Votul e despre restauraţie sau mers înainte”, a anunţat Băsescu.
Deşi această tactică l-ar putea dezavantaja, Băsescu a ales, cel puţin aparent, calea demnităţii, chemând oamenii la vot. „Nu vreau să rămân preşedinte la masa verde. Asta se poate la Liga lui Mitică, doar acolo se poate câştiga campionatul la masa verde. Un preşedinte al României are nevoie de legitimitate. Toţi românii, indiferent de opţiunea politică, să vină la vot. Cer celor ce mă susţin să nu mă pună în situaţia să rămân preşedinte prin invalidarea referendumului. Mergeţi la vot, spuneţi da sau nu restauraţiei!”, a cerut Băsescu. Totuşi, el nu a spus că ar renunţa la un mandat confirmat doar prin invalidarea referendumului. În schimb şi-a anunţat alegătorii că pot conta pe el. „Am încredere în mine că sunt capabil să vă duc mai departe”, s-a lăudat Băsescu. Tot ca un rockstar, el a oferit şi bisuri, revenind de două ori pe scenă după ce îşi luase rămas bun. Că bisurile fuseseră premeditate a dovedit-o faptul că, la cel de-al doilea, a lansat deja celebra „flacără a democraţiei”. Piaţa Lucian Blaga s-a golit în câteva minute. Manifestanţii s-au suit în autobuze şi au plecat acasă.
Opţiunile politice ale folcloriştilor
Cântăreţii care au concertat în deschiderea manifestării n-au ezitat să se implice şi în eveniment. Astfel, Sava Negrean Brudaşcu a ţinut să-şi exprime simpatia pentru Emil Boc recurgând la o figură de stil arhiuzată. „Vă mărturisesc că întotdeauna mi-a fost drag primarul Clujului, pentru că esenţele tari se păstrează în flacoane mici”, a anunţat cântăreaţa. În schimb, Aurel Tămaş, a simţit nevoia să trimită oamenii la vot şi explicat de ce n-au voie să boicoteze referendumul: „Nu degeaba au murit români la revoluţie”, a explicat Tămaş.
EBA a pus mitingul pe Twitter
Fiica cea mică a lui Traian Băsescu, Elena, n-a stat de degeaba în timpul mitingului. Ea a filmat şi pozat cu telefonul mobil atât manifestanţii cât şi scena, postând, în timp real, pe Twitter, atât poze cu pancartele, cât şi fraze din discursul tatălui său.