Persoanele de sex masculin sunt afectate într-un procent din ce în ce mai mare de boli carateristice sexului frumos.Puţini ştiu că există barbaţi care primesc un diagnostic de cancer mamar iar prima reacţie este de surprindere şi confuzie, bolnavii având tendinţa să se izoleze.
Cancerul mamar apare în 1% din totalul carcinoamelor şanţului la bărbat şi reprezintă în jur de 0,2-0,5%din neoplaziile acestuia.El afectează mai ales persoanele cu vârste înaintate, peste 60 de ani, dar poate apărea şi la tineri, scrie farmaciata.ro.
Excesul de estrogeni una din cauze
Printre cauzele posibile se numără excesul de estrogeni, mai ales in perioada pubertăţii, deficitul de androgeni, tumorile cerebrale, afecţiunile asociate cu secreţie crescuta de prolactina. Barbaţii supuşi temperaturilor ridicate (ateliere, uzine), dar şi cei cu istoric familial prezintă risc sporit de a dezvolta boala. Si radioterapia, realizata in copilarie in scop terapeutic pentru diferite afectiuni, sau ginecomastia, predispozitia catre „san de femeie”, pot duce la cancer de san la maturitate
Ulceraţiile si iritaţiile mamelonare
In ceea ce priveşte semnele si simptomele, existenţa unei formaţiuni tumorale la nivelul sânului ridică un semn de intrebare. Sunt prezente insă şi retractarea mamelonară, ulceraţiile şi eliminarea prin mamelon a secretiilor seroase sau sangvinolente, ori iritatii la nivelul mamelonului. Daca prezentati unul dintre semnele enumerate, se impune controlul de urgenţă la medic!
Tratament chirurgical sau şedinte de chimio- ori radioterapie
Diagnosticul se stabileşte după un examen clinic, ecografie, mamografie, eventual biopsie (aspirarea cu ac fin a celulelor din patul tumoral). In functie de stadiul si progresia bolii, se poate interveni fie chirurgical, fie se recomandă şedinţe de chimio- si/sau radioterapie. Recuperarea depinde de factorul care a determinat boala şi stadiul in care se incepe tratamentul . Ţineti minte insa ca o diagnosticare si un tratament efectuate din timp si corect pot prelungi viata.
Boli cu transmitere sexuala
O altă boală feminină descoperită şi la bărbaţi este infecţia cu Human Papilloma Virus (HPV). Bărbaţii sunt fruntaşi la capitolul boli cu transmitere sexuală (BTS), deoarece la ei simptomele sunt aproape inexistente, cel puţin in primele stadii de dezvoltare. 1 din 2 bărbaţi este infectat cu HPV, virus responsabil de apariţia cancerului de col uterin la femei, insă persoanele de sex masculin sunt doar purtatoarele lui, la fel ca in cazul candidozei care, in 90% dintre cazuri, este asimptomatică.
HPV şi creşterea numărului de cauze
Infecţia cu HPV poate fi sursa de plecare pentru cancerul prostatic, cel penian sau ano-rectal, mai des intâlnit. Ceea ce frapează este creşterea numărului de cazuri din ultima vreme. Explicaţia este pusă pe seama vieţii sexuale dezorganizate ce poate duce la cancer in sfera oro-faringiană. În cazul bărbaţilor, infecţia cu HPV nu se poate depista uşor, iar simptomele sunt aproape inexistente. Totusi, orice schimbare poate da de banuit. Scăderea riscului de a contacta HPV se face folosind prezervativul, reducerea numărului de parteneri sexuali şi cunoasterea istoricului sexual al partenerei de viaţă. Mai nou, se pune problema vaccinării anti-HPV şi la barbati, incă în studiu.
Fracturi de şolduri la bărbaţi
Deasemeni s-a considerat că barbaţii sunt protejaţi de maladia osoasa, însă experienţele clinice din ultimul timp contrazic teoria initială. In prezent, 30% dintre fracturile de şold se inregistreaza in randul bărbaţilor. Statistic vorbind, 1 din 8 pacienţi va suferi de o fractura prin traumatism minor dupa vârsta de 50 de ani. Printre factorii favorizanţi se numară: tratamentele mai lungi de 6 luni cu glucocorticoizi şi anticonvulsivante, hipogonadismul (secreţia scăzută de testosteron), bolile endocrine sau orhidectomia practicată pentru cancerul de prostată.
Foarte rar, persoanele de sex masculin mai pot suferi de varice sau se confruntă cu simptome asemănătoare celor din menopauză care, în cazul lor, poartă denumirea de andropauză, şi anume: tulburări psiho-emoţionale, creştere în greutate, insomnie, transpiraţii excesive, migrene sau scăderea libidoului şi a fertilitaţii.