Banca Mondială ne dă 225 milioane de dolari pentru infrastructură. 5 oraşe nu au bani de centură ocolitoare

Cinci oraşe nu mai au bani pentru construirea centurilor ocolitoare, deşi există finanţare de 225 milioane de dolari de la Banca Mondială. Primarii spun că Transporturile au ţinut proiectele „la sertar” 4 ani. Banii trebuiau cheltuiţi până pe 31 iulie 2009 Termenul a fost prelungit pana la 31 dec. 2009 când Banca Mondială a hotărât să închidă linia de finţntare, scrie Ziarul FinanciarGuvernul afirmă că nu mai are bani pentru a investi în infrastructură în 2010 pentru că ar majora deficitul bugetar, dar când a avut finanţare externă a pierdut-o pentru că nu a depus proiectele la timp.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a pierdut la sfârşitul anului 2009 finanţarea de 225 milioane de dolari alocată de Banca Mondială pentru investiţii în modernizarea infrastructurii rutiere şi feroviare. O anumită parte trebuia alocată pentru cofinanţarea a cinci proiecte de variante ocolitoare pentru oraşele Bacău, Braşov, Târgu-Mureş, Reghin şi Mediaş, cu o lungime totală de 85 km.

În acelaşi timp, pentru aceste centuri nu a fost organizată nici macăr licitaţia de începere a lucrarilor de construcţie. Singurul oraş care a înaintat cu lucrările fără finanţare de la Banca Mondială este Braşovul, unde s-au construit două tronsoane din viitoarea centură cu fonduri de la bugetul local, Ministerul Transporturilor şi fonduri de la UE.
„Să spuna cei de la CNADNR de ce s-a ratat finanţarea de la Banca Mondială pentru acest proiect. Ministerul Transporturilor a ţinut la sertar timp de patru ani de zile acest proiect, care are în prezent o documentaţie imatură. Elementele tehnice au fost stabilite, însă nu văd, în mod realist, vreo şansă de începere a acestui proiect în 2010”, a spus Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.  Conform acestuia, varianta ocolitoare ar diminua cu 40% traficul prin oraşul Bacău.
„În prezent se merge bară la bară la orele de vârf, pentru că tot traficul către nordul Moldovei trece prin oraş şi din cauza aceasta este şi un oraş foarte poluat”, a mai declarat Benea.
Reprezentanţii Băncii Mondiale spun pentru ZF că împrumutul a expirat pe 31 decembrie 2009, după ce a fost extins cu 5 luni faţă de data iniţială – 31 aprilie 2009 – şi nu poate fi prelungit.

Related posts

Leave a Comment